Közös orosz–ukrán jogvédő missziót alakítanak a foglyok kiszabadítására

2014. június 14., 20:10

Közös orosz–ukrán missziót alakítanak a két ország emberi jogi biztosainak támogatásával a délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapásokban ejtett foglyok kiszabadítására – jelentette be pénteken az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács egyik tagja.

Jelizaveta Glinka elmondta, hogy Ella Panfilova, az orosz törvényhozás mellett működő emberi jogi biztos és ukrán kollégája, Valerija Lutkovszka az ukrajnai Harkivban tanácskozik. Arról egyeztetnek, milyen formában működhet a tervezett misszió: az ombudsmanok védnöksége alatt vagy az ő közvetlen közreműködésükkel.

A tárgyalásokban részt vevő Andrej Jurov, a testület határon túl élő oroszok védelmével foglalkozó bizottságának vezetője már azt is fontosnak nevezte, hogy egyáltalán megállapodás született a közös misszióról, s ez lehetővé teszi a két ország jogvédőinek közvetlen kapcsolattartását.

Jurov azt mondta, a csoport nemcsak a törvénytelenül fogva tartott emberek kiszabadításában fog lehetőségei szerint részt venni, hanem a békés lakosság szükségleteinek felmérésével, és ez ügyben a hatalom, illetve a közvélemény tájékoztatásával is foglalkozni fog. Szerinte az orosz és az ukrán jogvédők párbeszéde (a jelenleginél) sokkal hitelesebb tájékoztatásra is lehetőséget teremt.

Délkelet-Ukrajnában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) két megfigyelőcsoportját is fogva tartják az oroszbarát szakadár fegyveresek.

(MTI)