Gyakorlatoztak a hegyimentők

2014. június 27., 20:08

Június 24-25-én az ungvári hegyimentők kereső és mentőcsapatának – melyhez hat alosztály tartozik: Ungvár, Munkács, Viharos, Ilosva, Alsóverecke és Ökörmező – 20 tagja oktató-edző gyakorlaton vett részt. Az útvonal a Borsa völgyéből indult, a szolyvai járási Bereznektől a Mahura-Zside, Velikij Verh és a Pláj hegyeket érintve Volócon ért véget.

A fő céljuk az ilyen gyakorlatoknak, hogy azok a mentők, akik már régebben a szakmában vannak, megosszák tudásukat fiatal kollégáikkal, elmélyítsék gyakorlati munkájuk tapasztalatait; hogy bármilyen katasztrófahelyzetre fel legyenek készülve, ne érje őket váratlanul a táj erdős jellege, ne okozzanak gondot a domborzat eltérései. Az effajta oktatásnak köszönhetően a hegyimentők készültségének szintje magasabb, erősödik a csapatok közötti összetartás, a felelősségtudat és a kölcsönös segítőkészség, ami szintén az egyik fő tényező, ha emberéletek mentésére kerül sor a hegyek közt. A mentőalakulatok munkatársai a pihenők biztonságának érdekében minden említett járásban huszonnégy órás ügyeletet tartanak. A kárpátaljai hegyimentők mindig készek a mentésre. Tekintettel arra, hogy a Kárpátok hegyei egyre vonzóbbak mind a hazai, mind pedig a külföldi turisták számára, a biztonságos pihenésnek prioritást kell élveznie régiónk turisztikai fejlesztéseiben.

Hasonló gyakorlatot tartott huszonhárom fővel a drahobráti pályán nemrégiben a rahói csoport körösmezői, mezőháti, királymezői és rahói alosztályaival. Ezután hegyi szakadékokban kerestek feltételezett túlélőket. Ezzel együtt bővítették saját szaktudásukat a terepen való tájékozódásban térkép, iránytű és GPS-navigátor segítségével, valamint kidolgozták azokat a lehetséges terveket, melyeket földrengéskor alkalmazhatnak. Az útvonal közel 47 kilóméteres távot ölelt fel, melyen a hegyimentők gyakorolhatták a sífelvonók meghibásodása esetén lehetséges sebesültek mentését is.

(zakarpattya.net.ua)