Folytatódik a "terrorellenes" kampány Kelet-Ukrajnában

2014. július 1., 07:05

Ukrán sajtójelentések szerint Petro Porosenko elnök úgy döntött, hogy a tűzszünet hétfő esti lejártával újult erővel folytatódik a "terrorellenes" fellépés Kelet-Ukrajnában.

Az interneten megjelent sajtóértesülések szerint frakción kívüli képviselőkkel találkozva Porosenko kijelentette, hogy mivel a Donyeck-medencében lázadó fegyveresek nem értettek egyet az ukrán hatóságok béketervével, a terrorellenes kampány áttér a B tervre.

Az elnök megjegyezte, hogy a tűzszünet és a tárgyalások nem hoztak érdemi eredményt, ezért a hatóságok lényegében hadiállapotot vezetnek be Donyeck és Luhanszk megyékben.

Porosenko telefonbeszélgetésben tájékoztatta Németország, Franciaország és az Egyesült Államok vezetőit arról, hogy a Nemzetvédelmi Tanács ülését követően hatályon kívül helyezte az egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet a keleti területeken.

Az államfő hangsúlyozta, hogy az ukrán oldal 10 napon keresztül maradéktalanul eleget tett az önként vállalt tűzszünettel járó kötelezettségeket, és életek tucatjaival fizetett.

Ugyanakkor, amennyiben a béketerv alaptételei, amelyben egyetértettek az EU partnerek – kétoldalú tűzszünet, megfelelő ellenőrzés bevezetése az orosz-ukrán határ határon az EBESZ megfigyelése alatt, a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátása –megvalósulnak, Ukrajna kész politikai tárgyalásokat folytatni minden további feltétel nélkül.

(MTI/unian.ua/Kárpátalja)