Szakadárok ukrán határőrökre támadtak Donyeck megyében

2014. július 2., 11:01

Kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok aknavetővel lőttek egy határátkelőt az orosz-ukrán határon szerdára virradóra, egy határőr meghalt, négy társa megsebesült – közölte a határőrség a honlapján.

Mintegy húsz lövedéket lőttek ki Markino tanyáról a Donyeck megyei Novoazovszkban lévő határátkelőre. A szakadárok rálőttek a határőrök egy csoportjára is, amely a szolgálatot átvenni tartott a határátkelőhöz. A támadásban négy határőr megsebesült, hárman súlyosan.

A határátkelőn átmenetileg leállították a forgalmat. Az orosz-ukrán határ ellenőrzése a Kijev által indított „terrorellenes művelet” egyik fő célja. Az ukrán vezetés igyekszik biztosítani az ország területének védelmét és megakadályozni azt, hogy az oroszbarát szakadárok támogatást kapjanak a határ orosz oldaláról.

Alekszij Dmitraskovszkij, a „terrorellenes erők” szóvivője szerint a reguláris erők az elmúlt nap folyamán "jelentős csapásokat mértek a terrorista csoportokra, amelyek jelentős veszteséget szenvedtek emberben és haditechnikában". A szóvivő szerint egyes fegyveres csoportok továbbra is igyekeznek kitörni az ostromgyűrűből, és a katonák állásaira támadtak a Karacsun-hegyen és Szlovjanszk város térségében. Valamennyi támadást visszaverték.

Dmitraskovszkij szerint az összecsapásokban egy ukrán katona meghalt, tizenhárman megsebesültek. A szakadárok harcképtelenné tették a hadsereg egyik T-64 típusú harckocsiját, egy Ural teherautót és négy D-30-as ágyút. Az ukrán fegyveres erők hétfő éjjel indították újra a szakadárok elleni „terrorellenes műveletet”, miután Petro Porosenko államfő visszavonta a tíz nappal korábban elrendelt egyoldalú tűzszünetet.

(MTI)