A nemzetpolitikai államtitkárral egyeztettek a KMKSZ vezetői

2014. július 17., 07:15 , 705. szám

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán hivatalában fogadta Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét, valamint Gulácsy Gézát és Barta Józsefet, a Szövetség alelnökeit. A találkozóról kiadott közlemény szerint, melyet az MTI ismertetett, megvitatásra kerültek a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatos fontos és időszerű kérdések, amelyek kezelésében egyetértés van a magyar kormány stratégiai partnere és a Nemzetpolitikai Államtitkárság között.

A közlés szerint Brenzovics László, a KMKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság szempontjából fontos a Petro Porosenko ukrán elnökkel kötött választási megállapodás, amely egyben jó alapul szolgál a kétoldalú magyar–ukrán államközi együttműködés erősítéséhez is. A KMKSZ elnöke lényegesnek tartja a párbeszéd fenntartását államközi szinten.

Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország számára a legfontosabb a kárpátaljai magyarok biztonsága, ezért a magyar kormány támogat minden olyan törekvést, amely segíti a béke helyreállítását egész Ukrajnában, az ország belső demokratizálását, ami hozzájárul a kisebbségi jogok tiszteletben tartásához. A Nemzetpolitikai Államtitkárság kiemelten fontosnak tartja a magyar–magyar párbeszéd keretén belül folytatott kétoldalú konzultációkat, a kölcsönös tájékoztatást, ezért még rendszeresebbé szeretné tenni azokat, mivel ezáltal is elősegíthető, hogy a magyar–ukrán egyeztetéseken hangsúlyosabbá váljanak a kárpátaljai magyarság szempontjából fontos nemzetpolitikai kérdések is – olvasható a találkozóról kiadott közleményben.

(MTI/zzz)