Magyar képviselőket is beválasztottak az EP nem uniós országokkal kapcsolatot tartó küldöttségeibe

2014. július 18., 09:57

Az unión kívüli országokkal kapcsolatot tartó küldöttségek tagjairól döntött csütörtökön az Európai Parlament, a legtöbb magyar képviselőt pedig be is választották valamelyik delegációba – derül ki az EP sajtószolgálatának tájékoztatásából.

A Fidesz politikusai közül a kárpátaljai Bocskor Andrea az EU és Ukrajna kapcsolataiért felelős küldöttségben szerzett tagságot, a vajdasági Deli Andor pedig az Unió és Szerbia kapcsolataira lehet majd hatással az ezzel foglalkozó delegáció tagjaként. Deutsch Tamást a mediterrán térség országaira összpontosító, valamint az izraeli kapcsolatokat ápoló EP-delegációba választották be, Erdős Norbert pedig a délkelet-ázsiai országokra összpontosíthat majd a következő években, akárcsak Pelczné Gáll Ildikó, a párt listavezetője a választáson. Gál Kinga az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség államai és az Unió kapcsolataival foglalkozó testületben dolgozik majd, míg a Fidesz–KDNP delegációjának vezetője, Gyürk András az Arab-félsziget államaival foglalkozó delegációban szerzett tagságot. A KDNP-s Hölvényi György Albánia és az EU kapcsolataival foglalatoskodhat majd, Kósa Ádám pedig a Japánnal fenntartott relációkra kap majd rálátást. Schöpflin György a közép-ázsiai köztársaságokkal és Mongóliával folytatott kapcsolatokért felelős testület tagja lett, Szájer Józsefet pedig az Egyesült Államokra fókuszáló EP-küldöttség tagjává választották meg. Tőkés László egykori királyhágómelléki református püspök Bosznia-Hercegovina és az EU kapcsolatait ápoló delegációban kapott helyet.

Szanyi Tibor, az MSZP politikusa, valamint a magyar szociáldemokrata küldöttség vezetője az Unió és Ukrajna kapcsolataira rálátással bíró testületben kap munkát, a másik szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István pedig Kínával foglalkozik majd. Ami a EP szociáldemokrata frakciójának két másik magyar tagját illeti, a Demokratikus Koalíció politikusai közül Molnár Csaba a délkelet-ázsiai, Niedermüller Péter pedig az izraeli delegációban kapott tagságot.

A magyar szociáldemokrata küldöttség a szavazást követően közleményt adott ki, melyben úgy vélik: mind a bizottságokban, mind a küldöttségekben elfoglalt helyeket illetően rendkívül jól tárgyaltak, a bizottságok csaknem felében sikerült tagságot vagy póttagságot szerezniük. A négy politikus szerint minden olyan bizottság munkájában részt vesznek, amelyek Magyarország szempontjából kiemelt fontosságúak.

A jobbikos Morvai Krisztinát a Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős testületbe választották be, Balczó Zoltán Szerbiával fog foglalkozni, Kovács Béla pedig Japán ügyeit ismerheti meg behatóan.

A zöldfrakcióban helyet foglaló Meszerics Tamás az EU és Oroszország közötti parlamenti együttműködési bizottságba került be.

Kovács és Bocskor emellett a Keleti Partnerség országaival fenntartott EP-csoportnak, az úgynevezett Euronestnek is tagjává vált.

(MTI/Kárpátalja)