Baloga: ne kivételezzenek a menekült férfiakkal

2014. július 22., 11:40

Viktor Baloga kárpátaljai parlamenti képviselő Petro Porosenko államfőhöz írt levelében sürgeti, hogy a donbászi menekülteket ugyanúgy kezeljék, mint a társadalom többi tagját – jelentette a mukachevo.net.

– Mindennek van határa. Az otthonaikat ideiglenesen elhagyó emberek támogatása sem kivétel ez alól. Sőt, ők már áthágták a megengedett határt a vendégszeretet tekintetében. Rövidesen itt a mozgósítás következő szakasza, és a fiúk az ország nyugati és keleti részéből ismét harcolni indulnak a Donbászra. Eközben a munkaképes korú egészséges férfiak talán újra heverészni fognak a Kárpátok üdülőiben? Miért tétlenkednek, isznak, zavarják meg a közrendet és gúnyolják a helyi lakosságot mostanáig ezek az emberek, akik menekültként szöktek el? Nem mondom, hogy minden áttelepült egyforma, vannak olyanok is, akik dolgoznak, keresetre tesznek szert és megtalálják helyüket a társadalomban. Az ilyenek azonban nincsenek túl sokan – idézi a honatyát a munkácsi portál.

– Ezért sokaknak – én sem vagyok kivétel – érthetetlen, hogy ezeket a „menekülteket” mi okból nem hívják be a fegyveres erőkhöz? Miért nem foglalkoznak ezek a fiúk a felszabadított városok újjáépítésével? És egyáltalán – mivel magyarázható privilegizált helyzetük a társadalomban? Emiatt folyamodványt intéztem Porosenko elnökhöz. Nem lehet mindig ugyanazokat kizsákmányolni: előbb megszabadították Kijevet Janukovicstól, most pedig a Donbászt a terroristáktól, s eközben sikerül jóllakatniuk a különféle menekülteket is. Szerintem ez már túlzás – a hatalom nem építheti viszonyát a társadalommal arra az elvre, hogy „dolgozzanak csak a tökfilkók” – tette hozzá Viktor Baloga.

(mukachevo.net/Kárpátalja)