Kelet-Ukrajna: Szűkül a szeparatisták mozgástere

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

A terroristaellenes műveletben részt vevő kormányerők fokozatos előrenyomulását hozta az elmúlt hét. Ugyanakkor a szeparatisták ellenállása egyre elkeseredettebbé vált, ami az áldozatok és sebesültek számának növekedésében is megmutatkozott mindkét oldalon.

Egyre több jelentés számolt be arról az utóbbi napokban, hogy Oroszország területéről érte tüzérségi támadás az ukrán egységeket. Így sajtójelentések szerint múlt szerdán este Grad rakétarendszerrel három sorozatot lőttek ki Oroszországból Ukrajna területére. Másnap olyan videofelvételek jelentek meg az interneten, amelyek az itteni média szerint bizonyítják a támadás tényét.

Emellett továbbra is folyamatosan érkezik az orosz fegyver- és lőszerutánpótlás a terroristákhoz az országhatáron át. Oroszország a jelentések szerint egyre kevésbé igyekszik palástolni szerepét a kelet-ukrajnai konfliktusban, hiszen most már nemcsak az éj leple alatt, hanem napközben is érkeznek a konvojok a szeparatisták által ellenőrzött határszakaszokon át.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az elmúlt napokban sem csitultak a harcok a térségben. Donyeck megyében, az orosz határ közelében lévő Marinyivka településnél a terrorellenes erők a szakadárok négy támadását verték vissza múlt csütörtökön. A lázadó fegyveresek ugyanakkor aknavetőkkel támadást intéztek a Luhanszk közelében lévő Metaliszt falu melletti katonai ellenőrzőpont ellen, valamint harckocsikkal lőtték a terrorellenes erők állásait a luhanszki repülőtér területén. Donyeck több körzetében, köztük a repülőtér környékén is lövések és robbanások hallatszottak.

Egyedül azon a napon Luhanszkban nyolc civil sebesült meg a város több kerületét ért tüzérségi támadás következtében, továbbá 22 lakó- és egyéb épületben keletkeztek károk. A tűzharcok miatt a városban akadozott, a hét végére több kerületben teljesen megszűnt az áramszolgáltatás és a vízellátás.

Folyamatos tüzérségi támadások és rajtaütések jellemezték a hét végét az egész térségben. A kormányerők sorra visszaverték a szeparatisták támadásait, s fokozatosan, lépésről lépésre haladva szűkítették az általuk ellenőrzött területet.

Hétfőre Donyeckben, a szakadár felkelők területének „főváro­sában” is állandósultak a tüzérségi támadások. A település önkormányzata igyekezett tájékoztatni a lakosságot arról, hogy a város mely főútjain, utcáiban, terein folynak harcok, és az érintett részeken lakókat arra kérték, hogy ne hagyják el lakásaikat.

Heves harcok dúltak a hét első napján Donyeck megyében Dzerzsinszk és Horlivka városok térségében, Luhanszk megyében Szeverodonyecknél és Liszicsanszknál, valamint magában a megyeközpontban, Luhanszkban is. Az ukrán katonák ezen a napon ellenőrzésük alá vonták a Donyeck környéki Piszki települést, amivel szavatolni tudják a Karlivkai víztározó biztonságát.

Az ukrán fegyveres erők behatoltak Dzerzsinszkbe, és a városhá­zára kitűzték a nemzeti lobogót. A településen több szakadár fegyverest fogtak el, és nagyszámban koboztak el fegyvereket és lőszereket.

Emellett Luhanszk megyében a Nemzeti Gárda egységei teljesen megtisztították a szakadár fegyveresektől Rubizsne települést. A „terrorellenes” erők elfoglalták Heorhijivkát is. A település kulcsfontosságú, ott futnak össze az Alcsevszk, Rovenyki és Krasznodon felőli utak.

Kedden az ukrán fegyveresek felszabadították a több mint százezer lakosú Szeverodonyecket Luhanszk megyében. Az ukrán kormányerők az összes létfontosságú hivatali épületet az ellenőrzésük alá vonták. Anatolij Naumenko, a Luhanszk megyei belügyi részleg vezetője arról tájékoztatott, hogy visszafoglalták a városi tanács, a rendőrség, a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes részleg helyi vezetésének, valamint az ukrán biztonsági szolgálatnak (SZBU) az épületeit. A művelet közben két civil áldozat holttestére bukkantak, és négy foglyot szabadítottak ki.

Az ukrán katonák napközben elfoglaltak még egy települést a megyében: Popasznát. Szemen Szemenko, a Donbasz zászlóalj parancsnoka Facebook-oldalán azt írta, hogy a településen a hivatali épületekre kitűzték az ukrán zászlót, a szeparatisták pedig fegyvereiket hátrahagyva a szomszédos Pervomajszk település felé menekültek, valószínűleg át akartak jutni az orosz határon.

A szakadár „Luhanszki Népköztársaság” honlapján közölte, hogy a szintén Luhanszk megyei Liszicsanszk városában is súlyos harcok folynak, a fegyveres szeparatisták zöme elmenekült a településről.

Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója szerint a „terrorellenes erők” napokon belül ellenőrzésük alá vonják Sztahanov, Brjanka és Alcsevszk településeket is, amivel teljesen körbezárják a szakadárokat Luhanszk megyében.

Eközben a határ orosz oldalán folytatódott az orosz csapatösszevonás. Andrij Parubij, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője a parlament keddi ülésén kijelentette, hogy mintegy 41 ezer katona tartózkodik az ukrán határ közelében.

(MTI/hirado.hu/unian.ua/szcs)