Kárpátaljai búza és kovász a magyarok kenyeréhez

2014. július 31., 07:30 , 707. szám

Vidékünkre is jut idén a magyarok kenyerének megsütéséhez összegyűjtött lisztből – tudtuk meg Őr Hidi Lászlótól, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnökétől.

A magyarok kenyere megsütésének pillanatok alatt Kárpát-medencei mozgalommá dagadt kezdeményezése 2011-ben indult Pécsről. A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező akció keretében a Magyarország valamennyi megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött és összeöntött búzából készülő lisztből sütik augusztus 20-án az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldandó kenyeret. Ugyanígy a Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által a pécsi Magyarok kenyere ünnepen felszelt kenyeret, továbbá azt az ezer cipót is, amelyet a Pécsi Jótékony Nőegylet árul augusztus 20-án, hogy a befolyt összegből rászoruló gyermekek étkeztetését segíthesse – emlékeztet az MTI.

– Tavaly a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány képviseletében részt vettünk az őrlést megelőző úgynevezett búzaösszeöntési ünnepségen Mohácson, ahol felvetettük, hogy ki kellene terjeszteni ezt az akciót Kárpátaljára is, hiszen itt is lenne támogatásra szoruló bőségesen – mesél a kezdeményezés kárpátaljai vonatkozásairól Őr Hidi László. – Nemrég a szervezők visszajeleztek, hogy az idei gabonagyűjtés egyik kedvezményezettje Kárpátalja lesz. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány mellett javaslatunkra a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon lakóinak kenyérszükségletét is fedezni szeretnék. Vagyis az adományozott búzából őrölt lisztből annyit küldenének az otthonnak, amennyi fedezi éves szükségletüket.

A „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke hozzátette: ezek után természetesnek érezték, hogy Kárpátalján is meghirdessék a búzagyűjtést. Az ünnepélyes kárpátaljai búzaösszeöntésre augusztus 10-én kerül sor a nagydobronyi gyermekotthonban, jelezte. Erre az ünnepélyes alkalomra, melyen a szervezők reményei szerint a történelmi egyházak kárpátaljai vezetői is jelen lesznek, bárki elhozhatja még az e nemes célra szánt kenyérgabonáját – tudtuk meg.

További érdekessége lesz az idei kenyérsütésnek, hogy a magyarok kenyeréhez a kovászt egy ugocsai kisközség, Verbőc adja.

szcs