Beregszászi Járási Tanács: bemutatták az SZBU új helyi vezetőjét

2014. augusztus 2., 12:01

A járási önkormányzat soron kívüli ülésére augusztus 1-jén került sor Beregszászban. A tanácskozás nyitányaként a képviselők egyperces néma tiszteletadással adóztak a malajziai Boeing 777-es repülőgép katasztrófájában életüket vesztett utasok, valamint a terrorellenes művelet során elhunyt ukrán katonák és civilek emlékének – írja az ülésről beszámoló mukachevo.net és a Beregszász News.

Napirend előtt Seder Ilona tanácselnök bemutatta a képviselőtestületnek Oleg Havrilovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Beregszászi Járási Osztályának új vezetőjét, aki kinevezéséig az SZBU Nagyszőlősi Járási Osztályát vezette.

Ezt követően Oleh Parada, a beregszászi egyesített hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka tájékoztatta a testületet a részleges mozgósítás menetéről. A parancsnok cáfolta a hadkiegészítő parancsnokság munkatársainak állítólagos „éjszakai önkényeskedésére”, a falvakban kézbesített nagyszámú behívóra vonatkozó híreszteléseket. Ugyancsak tagadta Parada, hogy a behívottakat gyakorlatilag már másnap a terrorellenes műveletek térségébe vezényelnék.

Mikola Kurica járási rendőrparancsnok a régió településein lezajlott mozgósítás elleni tiltakozó akciókról, útlezárásokról számolt be. A rendőrtiszt figyelmeztetett, hogy a lakosság jogsértő cselekményekre való felbujtása büntetőjogi felelősségre vonással jár. Mint fogalmazott, szükségtelen hisztériát és pánikhangulatot kelteni a társadalomban, amit azután nem leszünk képesek megállítani. Kurica a járási és települési önkormányzatok képviselőinek segítségét kérte a lakosság lecsillapításához. A rendőrfőnök egyúttal tagadta, hogy a Beregszászi járást elárasztották volna a Donyeck és Luhanszk megyei áttelepülők, s cáfolta a Kárpátalja határain túlról érkezett vendégek és turisták által elkövetett jogsértésekről szóló híreszteléseket is.

Tekintettel a lakosság reakciójára, az ülésen felolvasták a járási tanácsi képviselők felhívását az államfőhöz és Ukrajna Legfelsőbb Tanácsához a mozgósítás harmadik hullámát illetően.

A továbbiakban a képviselőtestület kihirdette a Beregszászi Járási Kórház fűtőházának koncessziójára kiírt pályázat győztesét, majd módosította a szociálisan rászorulók megsegítését célzó 2013–14. évi Turbota programot. Ugyancsak módosították a képviselők a Beregszászi járás 2014. évi gazdasági és szociális fejlesztési programját, valamint az idei költségvetést.

(mukachevo.net/beregszasz.com.ua/Kárpátalja)