Súlyos harcok Donyeckben és Luhanszkban

2014. augusztus 7., 16:05

Tüzérségi támadás ért egy kórházat Donyeck központjában és heves tűzharc bontakozott ki az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületénél. Luhanszkból azt jelentették, hogy gondok vannak a település élelmiszerellátásával. A város nagy részében két hete nincs áram- és vezetékes vízszolgáltatás.

* * *

Három civil vesztette életét és öten sérültek meg csütörtökre virradóra Donyeckben az ukrán fegyveres erők és a szeparatisták között dúló harcokban – közölte a kelet-ukrajnai város vezetése.

A megyei egészségügyi hatóság közben arról adott hírt, hogy tüzérségi támadás ért egy kórházat Donyeck központjában, aminek következtében egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek.

A harcok napközben sem szűntek meg Donyeckben, heves tűzharc bontakozott ki az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületénél. A városvezetés arra kérte a lakókat, hogy hagyják el az utcákat, és vonuljanak biztonságos helyre.

A helybeliek a város több kerületéből jelezték, hogy időről időre robbanások zaja, nehéztüzérségi fegyverek lövései és gépfegyversorozatok hallatszanak.

A városvezetés szerint Donyeck élelmiszerellátása kielégítő, a tömegközlekedési eszközök is menetrend szerint járnak.

A harcok sújtotta másik kelet-ukrajnai megyeközpontból, Luhanszkból viszont azt jelentették, hogy gondok vannak a település élelmiszerellátásával, a boltok nagy része zárva tart. Az utcákon tálcákról árulják a kenyeret, az árusítóhelyek előtt hosszú sorok kígyóznak.

A városi tanács közlése szerint a helyzet kritikus és napról napra egyre rosszabbá válik a településen. Már két hete Luhanszk nagy részében nincs áram- és vezetékes vízszolgáltatás. Múlt vasárnap óta a város egész területén némák a vezetékes és a mobiltelefonok. A bankok nem működnek, nem érkeznek meg a fizetések, a nyugdíjak és a szociális ellátások.

Az éjjel is heves tűzharcok folytak a városban, több lakóház és épület megrongálódott.

* * *

Benyújtotta lemondását Andrij Parubij, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) vezetője. Ezt maga közölte Facebook-oldalán.

A politikus nem indokolta meg döntését hivatkozva arra, hogy szerinte háborús körülmények között „nem elfogadható” ennek nyilvánosságra hozatala. Hozzátette, hogy továbbra is segíteni kívánja a fronton harcoló ukrán katonákat, elsősorban az önkéntes zászlóaljakat. „Együtt legyőzzük az orosz agresszort. Dicsőség Ukrajnának!” – zárta bejegyzését Parubij.

* * *

A Rosztovi területen tartózkodó 54 ukrán katona remélhetőleg rövidesen visszatérhet Ukrajnába – közölte csütörtökön újságírókkal Paul Picard, az EBESZ rosztovi ellenőrző missziójának vezetője.

Hétfőre virradóra 438 ukrán katona – közöttük a 72. gépesített dandár és a határőrség több katonája – kérte a harcok miatti szorongatott helyzetében az orosz határőröket, hogy engedjék át őket orosz területre a gukovói átkelőnél. Még aznap 180 katona hazatért, szerdán pedig további 192 katonát küldött vissza Oroszország Ukrajnába.

Paul Picard elmondta, hogy a következő napokban teljes lesz a rosztovi területi Gukovo és a Luhanszk megyei Donyeck településeknél működő határállomásnál a szolgálatot teljesítő EBESZ megfigyelőcsoportok létszáma.

A misszió a vezetővel együtt tizenhat főből áll, közülük három adminisztratív beosztásban van. Jelenleg a határon történő ellenőrzést négy ember végzi, így nem lehet napi huszonnégy órás megfigyelést biztosítani – közölte Paul Picard. Hozzátette: pénteken megfigyelők újabb csoportja érkezik a térségbe.

Picard emlékeztetett, hogy az EBESZ mandátuma csak erre a két határátkelőre, három hónapos időtartamra szól.

Az EBESZ július 30-án kezdte meg két megfigyelőcsoporttal a gukovói és donyecki határátkelők ellenőrzését, napi nyolc órás, váltakozó műszakokban.

A gukovói határátkelő heteken át zárva tartott, az elmúlt héten a közelben folytak az ukrán kormányerők és a szakadárok közötti harcok. Az EBESZ-misszió megfigyelése szerint augusztus 2-án két, negyedikén pedig további két akna csapódott be orosz területen, ebből kettő közvetlenül a gukovói határátkelőre. A megfigyelő misszió nem tudja megerősíteni, hogy ki volt a felelős a tüzérségi támadásért – olvasható a missziónak az EBESZ honlapján közzétett heti jelentésében.

Az orosz hatóságok szerint a donyecki határátkelő a legforgalmasabb a Rosztovi területen, itt halad át a terület forgalmának mintegy 50-60 százaléka, mivel a harcok miatt számos határátkelő zárva tart, és a kelet-ukrajnai harcok elől sokan orosz területre menekültek – áll a jelentésben.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)