Hogyan jelentkezhet ki valaki távollétében a lakásból?

2014. augusztus 14., 07:33 , 709. szám

„A lányunk már hosszú évek óta külföldön él, de továbbra is a lakásunkba van bejelentve, ami a feleségem tulajdona. Szeretnénk megszüntetni a lakcímbejelentését, de a nagy távolság miatt most nem tud hazautazni a gyerek. Küldött egy közjegyző által hitelesített igazolást arról, hogy beleegyezik a lakcímbejelentése törlésébe, de a hivatalban csak a fejüket csóválják. Valóban nem elégséges ez az igazolás a lakcímbejelentés megszüntetéséhez, mindenképpen szükséges hozzá a lány személyi igazolványa? Létezik esetleg valamilyen más megoldás a problémánkra?”

– Ukrajna Belügyminisztériumának 2012. 11. 22-i keltezésű, 1077. számú utasítása A fizikai személyek lakcíme és tartózkodási helye ukrajnai bejelentési rendjének, valamint az ehhez szükséges dokumentumok mintáinak jóváhagyásáról 3.1 pontjának 1. bekezdése értelmében valamely személynek a lakcímnyilvántartásból való törlése az erre vonatkozó kérvény alapján történik, melyet az érintett személy vagy annak törvényes képviselője nyújt be. Ugyanezen utasítás 3.1 pontjának 4. bekezdése kimondja, hogy a személy lakcímnyilvántartásból való törlése a személyi igazolvány alapján történik. Tehát ebben az esetben kötelező a személyi igazolvány felmutatása.

Ugyanakkor a kérdés bírósági úton is rendezhető. Ehhez önöknek a bírósághoz benyújtott keresetben kell kérniük, hogy a bíró mondja ki a lányuk lakcímnyilvántartásának törlését, aminek valószínűleg nem lesz akadálya az illető közjegyző által hitelesített beleegyezése alapján. Az erre vonatkozó bírói végzés birtokában azután a nyilvántartási hivatalban törlik a lakcímbejelentést.

hk