Megtartotta első választó közgyűlését a KMKSZ Ifjúsági Szervezete

2014. augusztus 21., 07:10 , 710. szám

Augusztus15-én tartotta első közgyűlését a 2014. július 21-én újraalapított Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ). A Rákóczi-főiskola Győr termében megtartott közgyűlésen, ahol a megjelent 46 alapító tag nagy többséggel választotta elnökké a tiszakeresztúri Dobsa Istvánt, általános-ügyvezető alelnökké Kardos Albertet, megválasztották a regionális alelnököket is: Kovács Lóránt lett az ungvári, Nagy Orsolya a munkácsi, Puskás Róbert a beregszászi, Donáth János a nagyszőlősi járási, Benedek Gellért a felső-Tisza-vidéki regionális alelnök.

Nemzeti Himnuszunk eléneklése után Dobsa István ismertette a napirendet, majd megválasztották a jegyzőkönyvvezetőt és a szavazatszámláló bizottság tagjait. A kezdeményező bizottság tagjai közül a verbőci Gál Lilla számolt be az eddigi eredményekről. Kijavították az alapszabály-tervezetnek az alakuló ülésen kiderült hibáit, összhangba hozták a hatályos törvényekkel. Sikerült elindítani a szervezet hivatalos Facebook-profilját, a kedvelések száma a vártnál is magasabb, egy hónap alatt ezer kedvelő. A kezdeményező csoport tagjai számos rendezvényen vettek eddig részt. Szóróanyaggal igyekeztek tagokat toborozni.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a szervezet alapszabályát, amely a KMKSZ ISZ Facebook-oldalán mindenki számára hozzáférhető. Ezt követően az alapszabálynak megfelelően titkos szavazással választották meg nagy többséggel az Ifjúsági Szervezet elnökét, majd az általános-ügyvezető alelnököt, és a járási regionális alelnököket. A KMKSZ ISZ gazdasági titkárává az asztélyi Sütő Dávidot, kommunikációs titkárává a beregszászi Szaniszló Róbertet, oktatásügyi titkárrá a verbőci Gál Lillát, sporttitkárrá a mátyfalvai Tóth Rolandot választották, továbbá a külpolitikai kommunikációs részleg vezetőjévé Barta Juliannát, a belpolitikai kommunikációs részleg vezetőjévé Dzsezsenyák Dórát, a médiakommunikációs részleg vezetőjévé Walenta Istvánt. A közgyűlés arról is döntött, hogy Beregszászban, a Görbe utca 6. szám alatt lesz a székháza, ahol irodáját Báder Ottó fogja vezetni. Az ellenőrző bizottság tagjaivá Budaházi Mihályt, Bekfi Máriát és Rigó Istvánt választották, az etikai bizottság tagjaivá pedig Cséke Katalint, Fábián Beátát és Herdinszky Tibort.

A KMKSZ ISZ elnökévé választott Dobsa István az ISZ céljairól elmondta: „Először is képviselni szeretnénk a kárpátaljai fiatalok érdekeit Ukrajnában, az anyaországban, valamint nemzetközi szinten. Célunk anyanyelvhasználatunk szélesbítése, kulturális és természeti értékeink megóvása, valamint olyan identitásfejlesztő rendezvények lebonyolításán kell fáradoznunk, amely megpróbálja színesebbé tenni a fiatalok sokszor oly szürke hétköznapjait. […] Ha nincs egy dinamikus, a közélet felé nyitott fiatal rétege Kárpátalja társadalmának, akkor nagy bajban van a magyar közösségünk. Én ehhez a munkához kívánok a jelenlévőknek nagyon sok erőt és kitartást, hiszek benne, hogy közösen sikerülhet. Ez a mi időnk!”

Dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke elmondta: „Nagyon fontos és történelmi pillanat ez a mai. Örülök, hogy ennyi szép, fiatal, okos arcot látok, és örülök annak is, hogy mindenfajta rendkívüli nehézség ellenére, amivel jelenleg ez az ország és ez a vidék küzd, önök úgy gondolják, hogy itt maradnak, és nemcsak itt maradnak, hanem tenni is akarnak a kárpátaljai magyarságért, a kárpátaljai magyar ifjúságért. A helyzet szomorú. Nemrég érkezett a hír, hogy főiskolánk egykori diákja, Timoscsuk Mihály elhunyt a háborúban. Javaslom, hogy egy perc néma felállással emlékezzünk rá.” A hír hallatán döbbent arccal álltak a Rákóczi-főiskolán történelem–földrajz szakon végzett Timoscsuk Mihály volt évfolyamtársai és barátai. Mihály egy évvel ezelőtt állt hivatásos katonának.

A KMKSZ elnöke az egy perces néma felállás után biztatólag elmondta: „Az ilyen korokban, amikor úgy tűnik, hogy minden omlik-bomlik és változik, rendkívül nagy lehetőség van arra is, hogy ezekben az időszakokban valami jobbat, szebbet tudjunk összefogással véghezvinni. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök úr mondta Bálványoson, olyan korban élünk, amikor bármi lehet. Az, hogy a bármi jó lesz-e, vagy pedig rossz, az nagyrészt rajtunk is múlik.” Brenzovics László végül elmondta, hogy a KMKSZ Elnökségének egységes véleménye, hogy: „Mindenben támogatni fogjuk önöket. Számíthatnak ránk, de ugyanakkor mi is számítunk önökre.”

Barta József, a KMKSZ alelnöke arra kérte a fiatalokat, hogy a döntések előtt bátran vitatkozzanak, de ha döntés születik, onnantól legyen meg az egység közöttük.”

A megszólalók mellett az első közgyűlésen vendégként jelen volt Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, valamint Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke.

dózsa