Nem verték nagydobra a választási bizottságok első üléseit

2014. szeptember 12., 16:34

A Kárpátalja megye területén kialakított választókörzetek választási bizottságainak 4–6 tagja hiányzott a testületek első üléséről, s így a hivatali esküt sem tették le – jelentette a Novini Zakarpattya.

A portál az Opora civil hálózatra hivatkozva azt írja, a hiányzók nem Kárpátalja megye területén élnek, s amelyiküket sikerült utolérni telefonon, tájékoztatták a bizottsági elnökeiket, hogy nem kívánnak részt venni a szóban forgó testületek munkájában.

A 72. számú választókörzetben az alakulóülésről maga az elnök hiányzott, aki Oleh Ljasko Radikális Pártja képviseletében volt tagja a testületnek. A hiányzó elnök a cikk szerint Vinnica megyében él.

A 71. számú választókörzetben a bizottság titkáráról derült ki, hogy más megyében lakik. Ő az »Ukrajna – előre!« Natalija Korolevszka Pártját képviselte.

A 70. számú választókörzetben a bizottság titkára – az „Új Politika” Párttól – megtagadta kötelezettségei ellátását, egyben kifejezte kívánságát, hogy szeretne a továbbiakban egyszerű bizottsági tagként dolgozni. Ugyanennek a választási bizottságnak az elnökhelyettese – Ukrajna Szocialista Pártjának képviseletében – hiányzott az ülésről, mivel Kijevben él.

Mindazonáltal a megye területén működő mind a hat választási bizottság időben elkezdte munkáját. A bizottságok arra szándékoznak kérni a Központi Választási Bizottságot, hogy pótolja helyiekkel hiányzó tagjaikat.

A másik sajátossága a körzeti választási bizottságok első üléseinek, hogy azokat nem hirdették meg a tömegtájékoztatási eszközökön keresztül, azokat az elnökeik hívták össze telefonon – hívja fel a figyelmet a Novini Zakarpattya. Az elkövetkező napokban a körzeti választási bizottságok szervezési kérdésekkel foglalkoznak majd, mint például a szavazóhelyiségek berendezése, irodatechnika beszerzése, a fizetett technikai személyzet alkalmazása.

(transkarpatia.net/Kárpátalja)