„Érik a szőlő…”

IV. Téglási Szüreti Hagyományőrző Nap

2014. szeptember 25., 07:00 , 715. szám

Negyedszer szervezett Szüreti Hagyományőrző Napot a KMKSZ Téglási Alapszervezete és a Téglási Községi Tanács. A rendezvény célja a szórakozás mellett a hagyományőrzés és a közösségteremtés volt.

Az idei szüreti hagyományőrző napra az erdélyi Marosludasról is érkeztek vendégek, akik a téglási fiatalokkal és hagyományőrzőkkel együtt két feldíszített szekérrel órákon keresztül járták Téglás és a vele összeépült Szürte utcáit, hívogatva a lakosságot a délutáni rendezvényre, és adományokat gyűjtve a helyi kultúrház Csalogány Asszonykórusának fellépő ruháira. A falubeliek közül sokan süteménnyel, csokoládéval várták a népviseletben táncoló fiatalokat, akik számára a zenei kíséretet a Bernáth Ferenc vezette Cimborák zenekar biztosította. Végül az asszonykórus számára 1450 hrinya és 200 forint gyűlt össze. A felvonulókhoz később csatlakoztak a moldvai népzenét játszó budapesti Zurgó Együttes és a Festeres Zenekar tagjai, valamint Dudar Fanni, ungvári magyar konzul is.

A rendezvény ünnepi koncerttel folytatódott a helyi kultúrház nagytermében, ahol Pálfi-Kovács Erika, a KMKSZ Téglási Alapszervezetének elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket és a fellépő együtteseket. Hangsúlyozta, hogy a szüretet mindig megünnepelték a magyar emberek, vidám bálokkal, mulatozással.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvár Középszintű Szervezetének elnöke köszönetet mondott a KMKSZ Téglási Alapszervezetének és Ignácz Máriának, a rendezvénynek helyt adó kultúrház igazgatójának, hogy olyan nehéz helyzetben, amilyenben most országunk van, hajlandóak voltak időt és energiát fordítani a magyar kultúrára, és az idén is megszervezték ezt a rendezvényt, és megünneplték a szüretet.

Tóth Alica, a Téglási Községi Tanács jegyzője megemlékezett az országunkban zajló harci cselekményekről, kérve: „Adjon nekik a Jóisten megbékélést és egymás iránti tiszteletet.”

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke kijelentette: „Nehéz, de embernek kell maradni az embertelenségben. Nekünk az országban zajló események ellenére itthon kell maradnunk szülőföldünkön, meg kell őriznünk hagyományainkat. Ez a rendezvény pedig azt mutatja, hogy mi itt élni akarunk, mégpedig magyarként, megőrizve szokásainkat és kultúránkat. Élni fog a nemzet, amely összetart.”

Elsőként az Ignácz Mária és Jakab István koreográfus által felkészített hazaiak, a téglási Eszterlánc és Orchidea néptánccsoportok léptek színpadra, akik szatmári verbunkkal, lassú és friss csárdással, valamint kalocsai tánccal kápráztatták el a közönséget.

Óriási sikert aratott a Budapestről érkezett moldvai csángó magyar népzenét játszó Zurgó Együttes, valamint a velük együtt fellépő Festeres Zenekar.

Az erdélyi Marosludasról érkezett Hajdina Néptáncegyüttes egy küküllőmenti táncrendet és mezőségi táncokat adott elő. Az Andrejcsák Beáta vezette Palágykomoróci Kenguru Alapítvány Örökzöld Nyugdíjas Asszonykórusa magyar népdalokat énekelt. Ugyancsak csángó magyar népdalokat adott elő a Credo Alapítvány Szalókai Nyitnikék Zeneiskolájának Tiszaháti Népzenei Együttese, valamint a citerán játszó és éneklő nagygejőci Gerber Andzselika. Az Antal Georgina által felkészített szalókai Tiszavirág Néptánccsoport magyarbődi csárdást adott elő. A Tóth Nándor vezette Cászlóci Kadarka Néptánccsoport előadásában verbunkot és páros táncokat is láthatott a közönség. A kulturális műsor a Téglási Hagyományőrző Társaság Rózsa Népdalegyüttese, Orchidea és Eszterlánc néptánccsoportjai, Csalogány Asszonykórusa és Cimborák Népzenekara által bemutatott, nagysikerű szüreti mulatós kompozícióval ért véget.

A fellépők emléklapot és ajándékot vehettek át Pálfi-Kovács Erikától, a KMKSZ Téglási Alapszervezetének elnökétől, majd kezdődhetett a fergeteges táncház, melyhez a talpalávalót a Zurgó Együttes és Festeres Zenekar, valamint a szalókai fiatalokból álló Tiszaháti Népzenei Együttese tagjaiból összeállt banda fújta-húzta.

A rendezvényen jelen volt továbbá Andrejcsák Tóth Anetta, az Ungvári Járási Tanács képviselője, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke, valamint Szallár Sándor, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének alelnöke, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője is.

A szervezők vasárnap ungvári kirándulást szerveztek az erdélyi vendégeik számára.

A vasárnapi búcsúvacsorán a szervezőmunkában nagy szerepet vállalt KMKSZ-aktivisták is oklevélben részesültek.

B. Zs.