Átadták a felújított a szelmenci szlovák–ukrán határátkelőt

2014. szeptember 27., 17:09 , 716. szám

Hivatalosan is átadták a forgalomnak péntek délután a felújított Nagyszelmenc–Kisszelmenc szlovák–ukrán határátkelőt, amelynek átépítése még áprilisban kezdődött.

A határátkelőn a felújítás első szakaszában egy hónapig átmenetileg szünetelt a forgalom. Az átkelő a vámház új épületének elkészülte után, május végén kezdett ismét üzemelni, ám a felújítási folyamat csak a napokban fejeződött be teljesen.

„A felújítás során egy új vámház épült, így a vámvizsgálat már nem a szabad ég, hanem tető alatt történik” – mondta az MTI-nek Tóth Lajos, a település polgármestere, aki szerint mostanában átlagban napi három-négyszázan veszik igénybe a határátkelőt. Megjegyezte: ez annyit tesz, hogy a korábbihoz képest mintegy tizedével esett vissza a forgalom, ám ez utóbbit nem is a munkálatoknak, hanem inkább az ukrajnai helyzetnek tulajdonítják. A némileg csökkent forgalom dacára a Nagyszelmenc–Kisszelmenc határátkelőn az idén már több mint ötvenezren keltek át.

A kizárólag gyalogos és kerékpáros forgalmat bonyolító határátkelő, amelyet csak EU-s és ukrán állampolgárok vehetnek igénybe, 365 ezer euróból újult meg, ezt túlnyomórészt a magyar–szlovák–román–ukrán határon átívelő, ENPI nevet viselő programból finanszírozták. Az átkelőt Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter adta át, beszédében emlékeztetett arra, hogy az ENPI keretében más határátkelők modernizálására is sor kerül, példaként a Felsőnémeti–Ungvár átkelőt említette, amelynek felújítását a tárcavezető szerint már az idén megkezdik.

Az egykor egy településnek számító Nagyszelmencet és Kisszelmencet a második világháború után, 1946-ban felállított új határ választotta el egymástól. A két település és azok lakói összetartozásának szimbólumaként a két falu határában 2003 őszén egy-egy fél székely kaput emeltek. Két évvel később, csaknem hat évtizeddel az eredeti település kettéosztását követően, határátkelőt nyitottak Nagyszelmenc és Kisszelmenc között. Ennek felújítása fejeződött be most.

(MTI/Kárpátalja)