Folytatódik a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány tehetséggondozó programja

2014. október 2., 07:00 , 716. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2011 őszén indította útjára a tehetséggondozó programját, melyen Kárpátalja általános és középiskolásai vehetnek részt évről évre különböző tantárgyakból. A program minden tanév őszén kezdődik nyolc tehetségpontban. Ebben az évben szeptember végén újra kezdetét vette a tehetséggondozás a következő központokkal: Ungvár (koordinátora Kulin Judit), Nagydobrony (koordinátora Molnár Erzsébet), Bátyú (koordinátora Szántó Edit), Munkács (koordinátora Kenéz Éva), Beregszász (koordinátora Snicer-Pobránszky Gabriella), Mezővári (koordinátora Szilágyi Lajos), Tiszaújlak (koordinátora Kész Margit), Aknaszlatina (koordinátora Benedek Imre).

A 3–11. osztályos (3–4., 5–6., 7–8., 9–11. osztályos korcsoportokban) tanulók az alábbi tantárgyi csoportokban vehetnek részt a foglalkozásokon 2014. szeptember 20. és december 6. között: angol nyelv–ukrán nyelv–magyar nyelv, biológia–kémia–földrajz, alsós, valamint történelem–irodalom–művészettörténet, matematika–informatika–fizika.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által működtetett Kárpátaljai Tehetségsegítő Tanács a program kezdetét megelőzően kidolgozott egy tantervet, illetve tananyagot a tehetségpontokban oktató tanárokkal közösen, mely alapján minden tehetségpontban egységesen zajlik majd az oktatás.

A Beregszászi Tehetségpont megnyitóján Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója mondott köszöntő szavakat. Beszédében kiemelte a tehetséggondozás fontosságát, s hogy minden pedagógus alapvető feladata, hogy felismerje a gyerekben rejlő tehetséget, s azt a lehetőségekhez mérten továbbfejlessze. Majd hozzátette, hogy az alapítvány egyik fő feladata a tehetséggondozás, így már megalakulásától ezt a kitűzött célt tartja szem előtt. Ezt követően elkezdődtek a foglalkozások minden korosztály és tantárgyi csoport számára.

A nyolc körzetben szeptember 20-án és 27-én, azaz az első foglalkozásokon összesen 1223 diák vett részt a tehetséggondozásban az alábbi körzetenkénti megoszlásban: ungvári – 123 tanuló, nagydobronyi – 176 tanuló, bátyúi – 136 tanuló, munkácsi – 87 tanuló, beregszászi – 258 tanuló, mezővári – 98 tanuló, tiszaújlaki – 277 tanuló, aknaszlatinai – 70 tanuló.

A tehetséggondozó munka december 6-ig tart, illetve tovább folytatódik a tavaszi szemeszterben tantárgyi vetélkedők formájában.