Aláírja az átvilágítási törvényt Porosenko

2014. október 4., 15:48

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken közölte, hogy kész aláírni az államigazgatás megtisztítását célzó úgynevezett átvilágítási törvényt.

„Úgy döntöttem, hogy aláírom a törvényt. Lesz átvilágítás. Az államapparátus meg lesz tisztítva a KGB-ügynököktől és a Régiók Pártjának embereitől” – írta a Twitteren az államfő.

A nyugat-ukrajnai lembergi (lvivi) Ivan Franko Nemzeti Egyetemen felszólalva ismételten leszögezte, hogy aláírja a lusztrációs jogszabályt, noha vannak kifogásai. Hangsúlyozta, hogy ha az alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság vagy bármely más illetékes európai intézmény észrevételeket, javaslatokat tesz, akkor azokat módosító indítványban benyújtja a parlamentnek.

„Az egész államapparátust meg kell tisztítani a kommunistáktól, a komszomolistáktól, a KGB-ügynököktől és a Régiók Pártjához tartozóktól, akik megpróbáltak lebeszélni bennünket az európai integrációról, és a (Moszkva által irányított) vámunióba zártak volna bennünket” – fejtette ki beszédében. Kifejezte meggyőződését, hogy az előre hozott választásoknak köszönhetően a Régiók Pártja a történelem süllyesztőjébe kerül. Megjegyezte, hogy már ezért megérte kiírni október 26-ra a rendkívüli parlamenti választást. Szavai szerint az állami korrupció a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban részt vevő „terroristák és zsoldosok legnagyobb szövetségese”, ezért ezzel a jelenséggel le kell számolni annak érdekében, hogy Ukrajna „normálisan fejlődhessen”.

Az ukrán parlament szeptember 16-án fogadta el véglegesen az átvilágítási törvényt, amelyet Olekszandr Turcsinov házelnök szeptember 25-én aláírt. A törvények hatályba lépéséhez azonban Ukrajnában az államfő aláírása is szükséges.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök közlése szerint a lusztráció körülbelül egymillió emberre terjed majd ki. A törvény értelmében átvilágítják többek között a parlament, a végrehajtói hatalom központi szerveinek vezetését, a főügyészt, az ukrán biztonsági szolgálat, a nemzeti bank, a számvevőszék vezetőit, a parlamenti képviselőket, a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek tisztségviselőit, az alkotmánybírákat, a legfelsőbb bíróság, valamint a központi választási bizottság tagjait.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések résztvevőinek egyik fő követelése volt az államhatalmi szervek – különösen a rendőrség, a bíróságok és az ügyészségek – átvilágítása és megtisztítása a korrupciótól. Aznap, amikor a parlament végül többszöri nekifutásra elfogadta a törvényt, a jogszabály mellett tüntetők a törvényhozás épülete előtt egy szemetes konténerbe borítottak egy képviselőt, aki korábban a Régiók Pártja frakciójának tagja volt. Ukrajna-szerte azóta már nem egy tisztségviselőt, politikust borítottak szemetesbe, vagy ezzel fenyegettek. Elemzők szerint ezért félő, hogy ha a politikai elit tovább halogatja az államigazgatás beígért megtisztítását, az emberek a saját módszereikkel tesznek „igazságot”.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)