Liberalizált bizonyos valutaműveleteket az NBU

2014. október 6., 18:53

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) liberalizálta bizonyos valuta-tranzakciók lebonyolításának követelményeit azok közül, amelyeket 2014. augusztus 29-i, 540. sz. rendeletével (Pótlólagos mechanizmusok bevezetése Ukrajna monetáris és valutapiacának stabilizálására) szigorított meg a jegybank igazgatótanácsa – közölte hétfőn a Karpatszkij Objektív.

Egyebek mellett egyszerűsödik a külkereskedelmi tevékenység rendje a mezőgazdasági termékek gyártói számára, egyszerűsödnek a külföldi exporthitel-ügynökségek közreműködésével lebonyolított, illetve a hitelleveles műveletek is. Ezen kívül a rezidensek számára lehetőség nyílik valutában elszámolni a turisztikai, közlekedési és kommunikációs szolgáltatásokért, a határon túlra közlekedő járatokon üzemelő járművek üzemeltetési kiadásaiért és más importműveletekért, továbbá a jótékonysági szervezetek átutalhatják a fizikai személyek gyógykezelésére szánt segélyeket.

A jelzett módosításokat az NBU igazgatóságának 2014. október 3-i, 626. sz. határozata (Az Ukrán Nemzeti Bank Igazgatótanácsa 2014. augusztus 29-i, 540. sz. határozatának módosításáról) tartalmazza.

A 626. sz. határozat emellett pontosítja, hogy a 540. sz. határozatnak a deviza készpénz eladására, illetve a folyószámlákról és betétekről devizában történő készpénzfolyósításra vonatkozó korlátozásai a nemesfémekkel folytatott műveletekre is kiterjednek.

A 626. sz. rendelet október 4-től lépett hatályba – közölte az NBU igazgatótanácsának kárpátaljai megyei sajtószolgálata.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)