„Cifra csoda” Kárpátalján!

2014. október 9., 06:30 , 717. szám
A „cifrások” csapi előadásán

Vidékünkre látogatott, s egyben több helyszínen adott koncertet a Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület. A szervezet tagjai népművészeti kiállításokkal, néptánccal és népzenével adják át a Kárpát-medence sokszínű örökségét.

A magyar népi kultúra, s Erdély népművészeti tájegységeinek egyik színes, egységében megőrzött foltja Kalotaszeg. A tájegység falvaiban az évszázadok óta őrzött szokások és hagyományok ma is lenyűgözőek. Nádasmente vagy „Cifra Kalotaszeg” az összmagyarság népművészetének egyik kiemelkedő helyszíne, ahol a legdíszesebb és legszínesebb a népviselet, túldíszített építészeti remekkel találkozhatunk, s nem utolsósorban a legvirtuózabb magyar tánc is ide köthető. Eme csodálatos világ egy szeletében részesülhettek mindazok, akik október 3–5. között részt vettek a Hagyományok útján – Kárpátalja c. koncertsorozaton, mely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület szervezésében valósult meg.

A rendezvény főszereplői, a győri Cifra Műhely Egyesület tagjai és a soproni Fajkusz banda először jártak Kárpátalján. Dési Gábor, a szervezet elnöke elmondta: „Célunk az, hogy bemutassunk egy szeletet a magyar népi kultúrából. Erdély egyik csodálatos tájegységét hoztuk el részben. Azért csak részben, mert elsősorban nemcsak mi érkeztünk volna, hanem a mérai „Cifra szoba” bútorzata is. Sajnos, az érvényes ukrán jogszabályok nem tették lehetővé, hogy a kiállítást elhozzuk magunkkal. De persze, ez nem szegte kedvünket attól, hogy eljöjjünk. S tervben van mindenképp, hogy ismét visszatérjünk, magunkkal hozva a teljes kiállítást.”

A kiváló táncosokból és muzsikusokból álló csapat Nagyszőlősön, Csapon, Ráton és Barkaszón tartott fergeteges koncerttel egybekötött táncházat. A tagok között olyan nagytiszteletű művészre is felfigyelhetett a nagyérdemű, mint Muszka György, aki Kalotaszegről, Mérából származik, s nem utolsósorban a híres Muzsikás együttes állandó szólótáncosa.

Az egyesület a nagydobronyi és a ráti gyermekotthon lakói számára meglepetésekkel is készült. A tánc mellett Simon Csaba, aki eredetileg bőrdíszműves, a gyerekeknek névre szóló karkötőket készített, valamint kisebb ajándékcsomagokkal is kedveskedtek az otthonok lakóinak.

Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke a rendezvény kapcsán elmondta: „Nagy örömünkre szolgált a Cifra Műhely megkeresése, hiszen ez volt az első olyan programunk, amit magyarországi szervezet kezdeményezésére valósíthattunk meg. A táncházmozgalom projektünk augusztusban véget ért, így a kalotaszegi néptáncot és népzenét bemutató rendezvénysorozat méltó lezárása és egyben folytatása lett az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi formának.”

Aki csak egy helyszínre is ellátogatott, nem ment haza üresen. Hiszen a Cifra Kalotaszeg csodája, annak valódi autentikus világa minden jelenlévő számára Erdély, s azon belül Méra valódi világát hozta el.

V. E.