Mégsem mondott le a donyecki szakadár köztársaság miniszterelnöke?

2014. október 9., 08:51

Cáfolta az egyoldalúan kikiáltott szakadár „Donyecki Népköztársaság” (DNR) kormánya azokat a szerdai orosz és ukrán sajtójelentéseket, amelyek szerint lemondott tisztségéről Olekszandr Zaharcsenko, a DNR „miniszterelnöke”.

A „miniszterelnök” állítólagos lemondásáról korábban az Ekszpert című orosz hetilap írt, amely terjedelmes interjút közölt Zaharcsenkóval.

Zaharcsenko a TASZSZ értesülései szerint jelöltette magát a miniszterelnöki tisztségre a DNR központi választási bizottságánál a november 9-i választásokon. Ezeket eredetileg november 2-ra tűzték ki, de Roman Ljagin, a központi választási bizottság elnöke azzal a kéréssel fordult a „köztársasági parlamenthez”, hogy helyezze át a választásokat november 9-re, minthogy a választókörzetek 15 százaléka még nem készült fel a szavazásra.

A jelenlegi „miniszterelnök” elődje, az orosz állampolgárságú Alekszandr Borodaj augusztus 7-én mondott le, és adta át hivatalát Zaharcsenkónak, aki ezelőtt a harkivi szakadárok Oplot (Védőbástya) nevű egységének vezetője volt.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)