Tüntetés és összecsapás a parlament előtt

2014. október 16., 06:30 , 718. szám

Ami a belpolitikát illeti, a választási kampánytól eltekintve is eseménydús napokat élünk, bár a kampány így vagy úgy mindenre és mindenkire kihat mostanában.

A hétvége központi eseményének bizonyult, hogy vasárnap Petro Porosenko elnök elfogadta a védelmi miniszter lemondását.

„Petro Porosenko elnök eleget tett Valerij Heletej védelmi miniszter kérésének, és hangsúlyozta, hogy eljött az ideje a vezetőváltásnak a tárca élén” – olvasható az államfői hivatal internetes oldalán megjelent közleményben.

Valerij Heletej február óta már a harmadik vezető volt a minisztérium élén. A július 3-án kinevezett tárcavezetőt az utóbbi hetekben számos bírálat érte a kelet-ukrajnai helyzet kezelése miatt. Az ukrán Dzerkalo Tizsnya című politikai-gazdasági hetilap egyik szombati cikkében arról számolt be, hogy Heletej augusztus 24-én annak ellenére részt vett egy kijevi függetlenség napi rendezvényen, hogy egy nappal korábban arra figyelmeztették, hogy határsértő orosz katonai egységek tartanak a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka felé.

A lap szerint Heletej tétlensége vezetett a több mint száz ukrán katona halálát okozó ilovajszki tragédiához. A Donyeck melletti Ilovajszknál a szakadárok és – Kijev állítása szerint – orosz reguláris erők augusztus végén ostromgyűrűbe zárták a „terrorellenes” egységeket. A szakadárok ígéretet tettek arra, hogy szabad elvonulást biztosítanak számukra, de az erre a célra kijelölt folyosóban lemészárolták, illetve foglyul ejtették az ukrán egységek tagjait. Az ilovajszki tragédia az ukrán fegyveres erők legnagyobb harctéri kudarca volt a kelet-ukrajnai harcok kezdete óta.

Hétfőn kiderült, hogy az államfő a Nemzeti Gárda parancsnokát, Sztepan Poltorakot jelölte a megüresedett védelmi miniszteri tisztségre. A parlament már másnap, azaz kedden megválasztotta a jelöltet a tárca élére, méghozzá jelentős többséggel, ami az utóbbi időben ritkán fordul elő szavazásnál a törvényhozásban.

Ugyancsak keddi ülésén a parlament elfogadta az állami korrupcióellenes politikáról szóló törvényt. Mivel nem érkezett be módosító indítvány, a kormány előterjesztését változtatás nélkül hagyta jóvá a törvényhozás. A 450 fős parlament 298 jelen lévő képviselője közül 284 támogatta a javaslatot.

Az előterjesztés a 2014–2017 közötti időszakra határozta meg a korrupcióellenes küzdelem „elvi” stratégiáját. A törvény értelmében a kormánynak három hónapon belül kell kidolgoznia a program végrehajtásának mechanizmusát és a szükséges törvénymódosításokat.

A kitűzött célok között szerepel a választások, illetve a politikai pártok finanszírozásának átláthatóvá tétele, továbbá hatékony programok kidolgozása és megvalósítása a korrupció megakadályozására a központi vezetésben, a végrehajtó szerveknél és az állami vállalatoknál, valamint az átláthatóság biztosítása a felsorolt hatóságok és szervezetek tevékenységében. Egyebek között célul tűzték ki még az előterjesztésben a közbeszerzések átláthatóvá tételét, a bírói rendszer reformját a megvesztegetési lehetőségek kiszűrése érdekében.

Miközben a honatyák odabent üléseztek, tüntetők és rendőrök csaptak össze a parlament épülete előtt. Helyszíni jelentések szerint ismeretlenek egy csoportja megpróbált behatolni a törvényhozás épületébe. A rendőrök gumibotokkal szálltak szembe a rudakkal, Molotov-koktélokkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel támadó tüntetőkkel, közben füstbombák robbantak, és állítólag lövések is eldördültek.

Délelőtt Kijev központi terén gyűlt össze a nacionalista Szvoboda párt mintegy háromezer híve, a tömeg onnan a parlament elé vonult, hogy követelje az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) elismerését a második világháború olyan résztvevőjeként, amely Ukrajna függetlenségéért és szabadságáért harcolt. Az erről szóló törvényjavaslatot azonban a szükséges mennyiségű támogatószavazat hiányában hetedszeri nekifutásra sem sikerült a parlamentnek a plenáris ülés napirendjére tűznie.

Később feltűnt a parlament előtt a radikális Jobboldali Szektor zászlói alatt egy körülbelül kétszáz fős, maszkot viselő csoport, a tömegből valaki Molotov-koktélt dobott az épületre. Ezután szabadultak el az indulatok. A csoport tagjai tovább dobálták petárdákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel az épület főbejáratát, illetve egyesek kövekkel a parlament ablakait. Közben a tüntetők azt kiabálták, hogy „forradalom” és „szavazz!” – ez utóbbi esetben az UPA elismerésére vonatkozó törvényjavaslatra utalva. A rendőrökhöz mintegy százfős erősítés érkezett teljes rohamrendőri felszerelésben, így sikerült visszaszorítani a támadókat, akik közül 50 rendbontót őrizetbe vettek.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az összecsapásban feltűntek Dmitro Korcsinszkij Testvériség nevű neonáci szervezetének tagjai is, saját zászlajuk alatt. Mint írják, az incidens kapcsán a Belügyminisztériumban provokációt emlegetnek, s a tárcánál nem tartják kizártnak, hogy az orosz titkosszolgálatoknak is közük lehet a történtekhez.

Közben a Szvoboda párt és a Jobboldali Szektor is cáfolta, hogy közük lenne a parlament előtti rendbontáshoz. Oleh Tyahnibok, a Szvoboda párt elnöke a parlamentben újságíróknak nyilatkozva provokációnak nevezte az incidenst, kijelentette, hogy a rendbontás a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasaként ismert oroszbarát ukrán politikus, Viktor Medvedcsuk „embereinek műve”.

(MTI/pravda.com.ua/hk)