Önkéntesek: 400 katona halt meg augusztusban Ilovajszknál

2014. november 12., 18:42

Önkéntesek szerint mintegy 400 ukrán katona halt meg augusztusban az ilovajszki völgykatlanban – írta szerdán az UNIAN ukrán hírügynökség internetes oldalán Jaroszlav Tincsenkóra, az ukrán hadtörténeti múzeum tudományos igazgatóhelyettesére hivatkozva.

Az önkéntes csoport szeptember 3. és október 10. között szállította el az ukrán katonák és rendőrök maradványait az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” területéről, és vette számba a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló „terrorellenes” erők veszteségeit.

Az önkéntesek csoportja eddig mintegy 150 katona maradványait szállította el az ilovajszki katlanból, ahol több száz katona holttestét találták meg. „Minden rendelkezésre álló adat arról tanúskodik, hogy a harci cselekmények következtében az úgynevezett B szektorban (Ilovajszknál) 2014. augusztus 24. és 31. között mintegy 400 ukrán katona és rendőr halt meg. Ezt a következtetést a csoport egyik tagjának birtokába került, az adott időszakban a B szektorban a harcokban részt vett katonákra vonatkozó névsor is igazolja” – írta Tincsenko az Ukrajinszkij Tizsdeny című újságban.

A Donyeck melletti településnél szenvedte el az ukrán haderő a kelet-ukrajnai művelet megindítása óta legnagyobb veszteségét. Ilovajszknál a szakadárok és – Kijev állítása szerint – orosz reguláris erők augusztus végén ostromgyűrűbe zárták a terrorellenes egységeket. A szakadárok ígéretet tettek arra, hogy szabad elvonulást biztosítanak számukra, de az állítólagos zöld folyosóban lemészárolták, illetve foglyul ejtették az ukrán egységek tagjait.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)