Kiállítással emlékeztek a művésznőre

Horváth Anna-emléknap Beregszászban

2014. november 13., 05:30 , 722. szám

November 5-én, születésének 90. évfordulóján emlékeztek Horváth Anna festő-, keramikus, szobrász- és éremművészre, a Magyar Művészeti Akadémia tagjára, Ukrajna érdemes művészére egykori tanítványai, barátai, s a munkássága iránt érdeklődők a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskolában, abban az intézményben, amelynek falai közt a fiatalságot oktatta, nevelte.

„Dolgozott vasúton, téglagyárban, volt plakátfestő a mozinál, díszlettervező a színházban, kirakattervező kereskedelmi vállalatnál, újságíró megyei lapnál. A Beregszászi 6. Sz. Általános Iskola egykori tanára Drávai Gizella hatására kezdett el művészettel foglalkozni – emlékezett Horváth Annára Fring Erzsébet, az iskola szervezőpedagógusa, aki Annuska – Töredékek Horváth Anna életéből címmel jelentetett meg egy kiadványt a művésznő emlékére, tiszteletére. – Ajtaja mindig nyitva állt a jószándékú emberek előtt. Értékelte az embert, abban mérte minőségét, hogy mennyit realizál képességeiből, mennyire van a közösség hasznára, mennyi szeretetet tud nyújtani embertársainak. Több területen is alkotott. Így a díszlettervezés, kisplasztika, monumentális szobrászat, rézdomborítás, belső építészet, grafika, festészet és az éremművészet terén. A legjelesebb éremművészek között tartották számon… Autodidakta volt. Szaktudományokat nem végzett, a maga erejéből építette föl saját magát, ami bizonyos önállóságot, szuverenitást is jelentett számára. Beregszásznak lelkes polgára volt. Nem vonzották a nagy művészeti központok. Ebben a kisvárosban élte le életét, mégis tudott az egész világban gondolkodni… A Beregszászi 6. Sz. Általános Iskolában, amíg ereje engedte, órákat tartott a gyerekeknek. De nemcsak a diákokat nevelte, hanem a tanárokat is, mert rávilágított arra, hogyan kell szeretni a körülöttünk lévő világot, az embereket, a természetet, kifejezni az érzéseinket szép szóval, dallammal, ceruzával vagy ecsettel, s mire kell törekednünk azért, hogy szebb legyen körülöttünk a világ. Nagyon puritán módon élt. Csak a tudásra, megismerésre szomjazott, erre voltak igényei.”

Matl Péter szobrászművész arról számolt be, hogy sikerült felállítani Horváth Anna síremlékét. A gránitból készült munka magába foglalja a művésznő apjáról készített Halász című domborművét (felújítva), s a közeljövőben Matl Péter azt a domborművet is kifaragja majd, amely a korábbi síron is rajta volt, de annyira rossz állapotba került, hogy nem sikerült megmenteni. A művésznőre pedig így emlékezett: „Világméretű gondolkodó és művész volt.” Moszkvában, Rigában és Kijevben egyaránt őáltala ismerték Beregszász városát művészi berkekben.

Egykori tanítványai, Finta Éva költő, Benkő György festőművész és Prófusz Marianna népművész is emlékeztek a művészre. Benkő György tőle kapott jó tanácsokat idézett: alkotni a természetet követve kell, nem giccselni; az alkotás pedig kitartó, állandó munkát igényel. „Felnyitotta az ember szemét a világra, megtanított megfigyelni az emberi természetet, a művészetet, kitartást, tartást adott az embernek” – emlékezett Prófusz Marianna. „Emlékét vigyük tovább és oltsuk be gyermekeinkbe a szeretet, az anyag iránti tiszteletet, amit tőle kaptunk, mert csak úgy tudunk gazdagabb, szebb, jobb emberek lenni. A fiatal nemzedék nevelése rajtunk áll.”

Ezt követően a jelen lévő általános és középiskolás diákok kipróbálhatták az agyagozást, s megnyitotta kapuit a Horváth Anna számos munkáját (grafikákat, érmeket, szobrokat) bemutató kiállítás is. Emellett a jelenlévők, hozzájárulandó a síremlék több tízezer hrivnyás költségeihez (a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és mindazok segítségén túl, akik a korábbi jótékonysági árverésekre felajánlották munkáikat), többek között kárpátaljai festők és Horváth Anna néhány munkáját is megvásárolhatták.

Az emléknap a beregszászi temetőben folytatódott, ahol felavatásra került az új síremlék. A megemlékezést Maksai Attila református lelkipásztor hálaadó emlékezése zárta, aki megköszönte a jóistennek azon személyeket és életüket, így Horváth Annáét is, akik kiteljesítették magukban azt, akivé Isten képzelte őket.

A Horváth Anna munkáit bemutató kiállítás december 15-ig (hétköznaponként 9.00–14.00 óra között) bárki számára megtekinthető a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskolában.

Espán Margaréta