Maláj gép – elindult a roncsokat szállító vonat

2014. november 24., 09:24

Az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló Harkiv városába indult vasárnap a több mint négy hónappal ezelőtt Kelet-Ukrajnában lelőtt malajziai utasszállító repülőgép maradványait szállító vonat.

A holland kormány közlése szerint a repülő lezuhanásának helyszínét, amely az oroszbarát szakadárok kezén van, az utóbbi egy hét alatt sikerült megtisztítani a roncsoktól. A bonyolult körülmények és a fennálló biztonsági helyzet ellenére a gép darabjainak összegyűjtését végző csoport a terv szerint tudott haladni a munkával – derült ki a közleményből. Néhány nagyobb roncsdarabot már szombaton elvittek Harkivba teherautóval – ismertette a holland kormány.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a repülőgép maradványait a szakadárok kezén lévő Pelahiivkából Harkivba, majd onnan Hollandiába szállítják, ahol egy szakértői bizottság vizsgálja az utasszállító lezuhanásának okát, amelynek megállapításához kulcsfontosságú a repülő rekonstrukciója.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le 298 emberrel a fedélzetén. A legtöbb utas – 196 ember – holland volt, ezért vezeti Hollandia a vizsgálatot.

A katasztrófa után ukrán és nyugati források is azt állították, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, mégpedig egy orosz gyártmányú légvédelmi rakétával. Moszkva és a szeparatisták viszont az ukrán hadsereget tették felelőssé a történtekért.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)