Több ukrán katona meghalt és megsebesült a kelet-ukrajnai harcokban

2014. november 25., 08:58

Három ukrán katona életét vesztette, huszonnégyen pedig megsebesültek Ukrajna keleti felében az elmúlt 24 órában – tudatták a kijevi hatóságok hétfőn.

„A biztonsági erők három tagja meghalt, huszonnégyen pedig megsebesültek” a tűzszünet ellenére is fellángoló összecsapásokban – közölte Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője.

Az elmúlt nap folyamán heves harcok dúltak mintegy tucatnyi településen a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében. Liszenko szerint az oroszbarát szakadárok hét pilóta nélküli repülőgéppel követik figyelemmel az ukrán hadsereg mozgását.

Donyeck polgármesteri hivatala szerint tizenkét civil sebesült meg a hét végén, több lakóház pedig megsemmisült a becsapódó tüzérségi lövedékek következtében. A harcok miatt a gázhálózatban is károk keletkeztek, ötezer lakás maradt fűtés nélkül.

A felkelők tájékoztatása szerint hétfőn Graham Phillips, a Kreml-párti RT (Russia Today) angol nyelvű orosz televízió és a Zvezda orosz tv-csatorna brit munkatársa is könnyebben megsebesült. Phillips a Zvezdának forgatott a Piszki település környékén folyó harcokról. A felkelők szerint mesterlövészek lőttek rá és a forgatócsoportra, noha mindnyájukon jól láthatóan rajta volt a „Press” megkülönböztető jelzés.

Phillips már többször az ukrán hadsereg fogságába esett, és nyáron a kijevi hatóságok megtiltották neki, hogy ukrán területre lépjen.

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyverekkel és katonákkal támogatja a szeparatistákat, Moszkva azonban visszautasítja ezeket a vádakat.

Az ENSZ adatai szerint az ukrán válság több mint hét hónappal ezelőtti kirobbanása óta legalább 4300 ember életét vesztette az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, közel tízezren pedig megsebesültek.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)