Minél erősebb, annál befogadóbb

Skultéty Csaba könyvbemutatója

2014. november 27., 06:30 , 724. szám
Skultéty Csaba és Orosz Ildikó

Skultéty Csaba Vannak vidékek, féltett kishazák – Az én Ung megyei Nagykaposom című könyvét mutatták be november 20-án a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán – félig-meddig hazai közönség előtt.

Skultéty Csaba 1920. december 31-én született az akkor még Kárpátalja, Ung megye részét képező Nagykaposon. Neve sokaknak a Szabad Európa Rádió kapcsán lehet ismerős, amelynek 1951-től 33 éven át hírszerkesztője, nemzetközi politikai kommentátora volt Münchenben. Íróként is tevékeny. Publicisztikája központjában főként a határon kívüli magyarság ügye áll.

Dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, a bemutató moderátora a könyv kapcsán elmondta, hogy a szerző emlékirataiban a mi vidékünkről és egy „békebeli világról” ír, amelyet e nélkül talán nem is ismerhetnénk meg, nem lennének benyomásaink, elképzeléseink róla, hiszen a történelem sokszor csak különböző eseményekről, statisztikai adatokról szól, amelyek alapján nem tudjuk, hogy az érintett korban hogyan éltek az emberek. Könyvét ennek a féltett kishazának szentelte képekkel, emlékekkel megtűzdelve, s az olvasó számára a XX. sz. kezdetét idézi meg, az 1920-as évektől egészen 1939-ig.

Skultéty Csaba a bemutatón többek között azt az időszakot idézte fel, amikor édesapját a magyar igazságügy-miniszter királyi közjegyzőként Beregszászba nevezte ki. Egyetemistaként így nyarait ott töltötte. Tette mindezt a II. világháború éveiben, egy olyan világban, amikor az utcasarkon „óriási katonai egységek meneteltek”. A háború véget értét követően Budapestről vitték el az oroszok. „Aztán kiderült, hogy hadifogoly vagyok.” Magyarországi lágerpoklok után Moldvából megszökött, így került haza. Élete nagyobb részét, négy évtizedet, a nyugati világban töltötte. „A szovjet megszállással kialakult az a vasfüggöny, amelyen belül semmilyen információ nem létezett.” Az Amerikai Kongresszus megalapította a Szabad Európa Rádiót, amelyben több nyelven, lengyelül, csehül, szlovákul, magyarul, románul, bolgárul szóltak a hírek azzal a feladattal, hogy „a magyarságot megtartsuk szellemileg Európában”. Élete során sok nehézséget átélt, de, mint mondta: mindezekért hálás, hiszen megtanították jobb embernek, szerénynek és hálásnak lenni. „A fa a viharokkal szemben a gyökereivel védekezik” – idézte Illyés Gyula szavait. Ő a maga gyökereit élete első húsz évében kapta meg, s a bemutató nézőközönségének sorai közt nagy számban jelen lévő fiatalokhoz intézve szavait elmondta: örüljenek, hogy ezeket a gyökereket a magyar iskolában megkaphatják. Mert „minél erősebb egy gyökér, annál befogadóbb”. Beregszász főterén, a Korzón hajdan pezsgő esti élet zajlott, amely összehozta a város fiataljait, ezért arra is biztatta fiatal hallgatóit, hogy teremtsék vissza ezt a régi hangulatot.

Skultéty Csaba néhány éve a főiskola két termét saját költségéből újíttatta föl: egyiket Balla Gyula költő, másikat édesapja, Skultéty Viktor tiszteletére. Orosz Ildikó ezért a főiskola ajándékait nyújtotta át az írónak, hogy neki is legyen emléke az intézményről.

Az író érdeklődésünkre elmondta: nagyjából két évig tartott, amíg a könyvhöz szükséges dokumentációkat összegyűjtötte. Magánkiadásról van szó, így a kiadás minden költsége őt terhelte, de legfőbb célja különben sem az anyagi haszonszerzés volt: egyszerűen csak azt akarta, hogy eljuthasson az emberekhez.

– Vannak olyan dolgok, amelyeket a könyv írása közben átértékelt?

– Más dolog egy kamasz, egy fiatal élménye, élményvilága és annak a kerete, mint egy érett korba jutott férfiénak. Ma már el tudom mindezen dolgokat egy érett ember látásával helyezni. Örömmel írtam ezt a könyvet, mert tudom, hogy azoknak, akiknek szól, örömet fog szerezni. Ezért merem ajánlani azoknak, akik Beregszászban élnek… Mélyen magyar, és mélyen emberi érzésű családban nőttem fel, és ennek köszönhetően az emlékeim is ilyenek. Főleg azoknak ajánlom, akik a régi Beregszászt ismerték. De nemcsak nekik, hanem mindenkinek. Egy fiatal is elmerülhet benne.

– S mit tanulhat?

– Lelket.

Az érdeklődők meg is vásárolhatták az igényes kiadványt. Az így befolyt összeget Skultéty Csaba az aknaszlatinai óvoda részére ajánlotta fel.

Espán Margaréta