Cseh elnöki tanácsadó: Ukrajna területi egységének megtartása a V4 tagországainak nemzeti érdeke

2014. december 4., 07:50

Ukrajna területi egységének megtartása mind a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – nemzeti érdeke – nyilatkozta Hynek Kmonícek, a cseh köztársasági elnök külpolitikai irodájának igazgatója szerdán a Cseh Sajtóirodának adott interjújában.

Kmonícek arra számít, hogy a négy visegrádi ország és Ukrajna kapcsolatai a jövőben az eddigieknél szorosabbak lesznek. „Azt azonban nem gondolom, hogy ezeket a találkozókat valamilyen módon rendszeresítenék, például félévenkénti V4–Ukrajna konzultációk formájában” – válaszolta egy kérdésre Milos Zeman cseh államfő legfőbb külpolitikai tanácsadója.

A visegrádi négyek államfői legutóbb november közepén Pozsonyban találkoztak Petro Porosenko ukrán elnökkel.

Ukrajnában Kmonícek szerint most az a legfontosabb, hogy kiépüljön az állam demokratikus szerkezete. Rámutatott: olyan állami struktúrára van szükség, amelynek nemcsak a neve, de a tartalma is demokratikus. „Arra van tehát szükség, hogy ez a struktúra államként, ne pedig csak az oligarchák laza szövetségeként működjön” – szögezte le.

Nekünk most az a legfőbb feladatunk, hogy segítsük Ukrajnát a demokratikus struktúrák kialakításában. „És a lehetőségek szerint másképpen, mint ahogy azt Oroszország teszi” – hangsúlyozta a cseh elnöki tanácsadó.

(MTI/Kárpátalja)