Koncert a Boksay-múzeumban

2014. december 11., 06:25 , 726. szám

December 5-én Ungváron a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban a Sátoraljaújhelyről érkezett Lavotta János Kamarazenekar adott koncertet a szerző születésének 250. évfordulója alkalmából. Lavotta János a reformkori magyar zeneszerzők egyik kiemelkedő alakja volt, a magyar verbunkos kimagasló képviselője, s kora virtuóz hegedűművésze.

A rendezvény első felében Márton Istvánnak, vidékünk neves zeneszerzőjének művei csendültek fel az ungvári kamaraegyüttes tolmácsolásában. A repertoárban elhangzott a művész öt magyar népi dallam felhasználásával komponált Magyar szvitje, a Verbunkos és Csárdás, és a zeneszerző feleségének legkedvesebb műve, az Esti dal is.

Baganics Alexandra zongorán és Volodimir Ignyato brácsán adta elő a szerző Monológ c. művét. Az együttes művészeti vezetője, Olena Korolenko többek között azt is elmondta, hogy az előadott művek közül eddig mindössze egy jelent meg nyomtatásban.

A koncert második felében a vendégelőadóké volt a főszerep. A Pro Urbe Sátoraljaújhely-díjas Lavotta János Kamarazenekar már nem először lépett fel Ungváron. Dombóvári János Imre, a zenekar művészeti vezetője elmondta, hogy már idestova tizenöt éve dolgoznak együtt ungvári kollégáikkal, s számos közös fellépésen vettek részt Magyarországon és külföldön egyaránt.

A kamarazenekar 25 éve népszerűsíti Lavotta János műveit, melyeket legjobban az elmúlt évek hét hanglemeze is őriz. Ezek kimondottan Lavotta műveit tartalmazzák.

Elsőként Lavotta Homoródi nótája csendült fel, majd az est további részében Lavotta két kor- és hegedűstársa, Bihari és Csermák dallamai mellett Kossovits Szerenádja (Lavotta szerelme) is elhangzott. A közönség megismerkedhetett egy lembergi születésű zeneszerző művével is: a koncertet Doppler zenekarra és fuvolára komponált Magyar fantáziája tette még színesebbé, lebontva ezzel a kulturális határokat. A műben elhangzó fuvolaszólót Dombóvári János Imre adta elő, melynek nagy sikere volt, a közönség hosszas vastapssal méltatta. A magyar népzenében is ismert, főként a szatmári vidékek kimagasló muzsikájának vezérdallama, a verbunkos is elhangzott Lavotta János feldolgozásában, melyben ötvöződik a komoly- és a népzene, s a kettő együtt igazi harmóniát teremtve repíti el a hallgatót az igazi magyar klasszikus zenei világba.

Váradi Enikő