„Málenykij robot” címmel kiállítás nyílt az Európai Parlamentben

2014. december 11., 06:25 , 726. szám

„Málenykij robot” címmel kiállítás nyílt múlt kedden az Európai Parlament brüsszeli épületében a kárpátaljai magyarok deportálásának 70. évfordulója alkalmából. A kiállítást a beregszászi születésű Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP) képviselője, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának alelnöke kezdeményezte, melyre meghívást kaptak az EP képviselői, Magyarország brüsszeli képviseletének munkatársai, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a kárpátaljai történelmi egyházak képviselői is.

Bocskor Andrea megnyitóbeszédében elmondta, hogy a kárpátaljai magyarok deportálásának 70. évfordulója alkalmából fontosnak tartotta, hogy ez a kiállítás létrejöjjön, és az Európai Unió döntéshozói is megismerhessék a kárpátaljai magyarság XX. századi történetének egyik legtragikusabb eseményét, a „málenykij robotot”. Nyitóbeszéde végén köszönetét fejezte ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának, hogy a Fidesz–KDNP listájára ajánlották, a Fidesz–KDNP-nek az odafigyelő nemzetpoltikáért és a Rákóczi-főiskola Lehoczky Tivadar Intézete munkatársainak a kiállítás szakmai anyagának összeállításáért.

Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke köszöntőbeszédében kiemelte, hogy 70 évvel ezelőtt Kárpátalján egy olyan népirtás történt, amelyről évtizedekig nem volt szabad beszélni, s amiről a szerencsésebb földrajzi helyen született népek igen keveset tudnak. „A szovjet rezsim Kárpátalja elfoglalását követően hozzáfogott a nem szláv lakosság tervszerű kiirtásához. Ezt azonban nem nyíltan, hanem a „háromnapos munka” álságos jelszavába csomagoltan tette. A visszatértek beszámolóiból tudjuk, hogy készakarva teremtettek olyan körülményeket, amely végső soron sok-sok ezer kárpátaljai magyar és sváb lakos pusztulásához vezetett. […] Ezt a genocídiumot soha senki sem kérte számon a szovjet vezetésen. Az emberi jogok tisztelete ugyanakkor azt kívánja, hogy a világ más népei ellen elkövetett emberellenes bűncselekmények mellett ezt is elítéljük, s reméljük, hogy az Európa felé törekvő Ukrajna ezeket az ártatlanul meghurcolt tízezreket végre rehabilitálni fogja” – zárta beszédét Gulácsy Géza.

Ezek után Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke köszöntötte a vendégeket, aki beszédében először is köszönetet mondott a Fidesznek, mert nemzeti elkötelezettségét nemcsak szólamokban, hanem tettekkel is bizonyította, köszönetét fejezte ki Bocskor Andreának a kiállítás megvalósulásáért. A továbbiakban a kiállítás tematikájára hívta fel a figyelmet, mely a napjainkban Kárpátaljának nevezett geopolitikai egység XX. századi sorsáról, a kommunizmus embertelen mivoltáról szól.

A nyitóbeszédek után a kiállítás anyagát Molnár D. Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének kutatója mutatta be. Először is ismertette a kiállítás címét, a „málenykij robot” fogalmát, amely a 18 és 50 év közötti kárpátaljai magyar polgári lakosságnak a régiót megszálló szovjet hatóságok általi 1944. évi deportálását jelöli, hangsúlyozta, hogy a kiállítás legfőbb célja az áldozatokról való megemlékezés, illetve a „málenykij robot” fogalmának minél szélesebb körben történő ismertetése.

A kiállítás egy hétig volt megtekinthető az Európai Parlament épületében, majd a brüsszeli Balassi Intézetben lett kiállítva. A megnyitóra december 9-én került sor, amit a szervezők kerekasztal-beszélgetéssel kötöttek össze. A kerekasztal beszélgetésen részt vett dr. Stark Tamás, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, valamint Molnár D. Erzsébet, a beregszászi Lehoczky Tivadar Intézet kutatója. A történelmi események ismertetése után a hallgatóság is kérdéseket intézhetett a kerekasztal résztvevőihez, mely lehetőséget kihasználva többen is érdeklődésükről tettek tanúbizonyságot.

A szervezők tervei szerint a kiállítási anyag több magyarországi állomás után Kárpátalján is bemutatásra kerül.

(Kárpátalja/Kárpátalja.Ma)