Kárpátaljaiak a székelyföldi autonómiáért

2014. december 18., 06:25 , 727. szám

A nagy távolság ellenére négy csapat indult el Kárpátaljáról a festői Székelyudvarhelyre, hogy részt vegyen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott Kárpát-haza Labdarúgótorna égisze alatt megrendezett V. Székelyföldért Teremlabdarúgó-torna küzdelmeiben.

A város nagyszerű sportcsarnokaiban került sor a két trófeáért, az V. Székelyföldért Kupáért, valamint az Autonómia Kupáért kiírt torna csoportküzdelmeire. Az előbbiért a 40 év fölöttiek, míg az utóbbiért a negyven év alattiak versenyezhettek.

A sportesemény védnökei Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke voltak.

A kétnapos torna csoportküzdelmeiben 30 csapat vívott a továbbjutásért. A rendkívül színvonalas csatákat hozó tornán a Kárpátalja-csapat egy hajszállal maradt le a továbbjutásról. A legjobb eredményt a beregvidéki öregfiúk érték el, akik a döntőig eljutva megszerezték az ezüstérmet. A torna gólkirályának felajánlott különdíjat a csapat tagja, a kitűnő formában futballozó Hidi István kapta.

A tornán minden Kárpát-medencei ország magyar közössége képviseltette magát. Kárpátaljáról 4 csapat vett részt a torna küzdelmeiben: a Kárpátalja, a II. Rákóczi Ferenc KMF, a Nagybégány FC és a beregvidéki öregfiúk csapata.

Úton hazafelé a Kárpátalja-csapat még egy meghívásnak eleget téve Kolozsvárott megmérkőzött a Mákófalva FC csapatával, s 7-4-es eredménnyel harmadik győzelmét aratta útja során.

Sin József, a Kárpátalja csapatvezetője elmondta: „Az autonómia, az önrendelkezés eszméjét nagyszerűen szolgálta a torna, s a Kárpát-medencei magyar közösségek a megjelenéssükkel bizonyították, hogy fogékonyak és elkötelezettek a magyar autonómia ügyében.”

A torna következő állomására a tervek szerint jövő év tavaszán Kárpátalján kerül sor.

gj