Uniós szintre vinné az őshonos kisebbségek ügyét egy szlovákiai magyar EP-képviselő

2014. december 18., 06:25 , 727. szám

Először kerül be az őshonos nemzeti kisebbségek ügye az Európai Parlament szakmai ügymenetébe – hívta fel a figyelmet múlt szerdai közleményében Nagy József, a szlovákiai Híd–Most párt EP-képviselője.

A politikus hivatala tudatta: Nagy József még szeptemberben javaslatot nyújtott be az őshonos nemzeti kisebbségek ügyének felkarolására. A néppárti frakció pedig 2014. december 9-i munkacsoport-ülésén döntést hozott arról, hogy az Európai Néppárt frakciója felvállalja az erre irányuló javaslatot. „Képviselővé választásomkor abszolút prioritásként tűztem ki azt a célt magam elé, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügyében a mandátumom ideje alatt mindent elkövessek egy európai kisebbségi minimum eléréséért. A tegnapi döntés ez irányban az első komoly lépés. Eddig ezt a témát – pont a nemzeti érzékenységek miatt – még soha nem merték megnyitni az Európai Parlamentben. 2015-ben viszont végre egy néppárti szervezésű szakmai meghallgatás lesz a témában – idézi a kommüniké Nagy Józsefet, aki szerint otthon is megváltozik a kisebbségvédelmi igények fogadtatása, ha Brüsszelből érkezik rá ajánlás.

A képviselő közleményében úgy véli, hogy a kisebbségi minimum konkrét kérdései ma a következők: az identitáshoz való jog hatékony védelme a kisebbségek számára, a minden fél számára elfogadható területi önkormányzati megoldások létrehozása a konfliktusmegelőzés érdekében, az oktatáshoz való jog és a kisebbségi nyelvhasználati jogok kiteljesedése, valamint a diszkrimináció elleni küzdelem a valódi esélyegyenlőség elérése érdekében. A néppárti döntést a Híd–Most EP-képviselője nagy áttörésként értékeli.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)