5. Pulzus Rádió Karácsonyi Jótékonysági Cipősdoboz-akció

2014. december 22., 17:00 , 728. szám

Segíts, hogy segíthessünk címmel rendezte meg december 18-án 5. karácsonyi jótékonysági cipősdoboz-akcióját a Pulzus FM 92.1 rádiószolgáltatás Beregszászban.  Az idei évben látványosabb méreteket öltött a kezdeményezés, hiszen Kárpátalján öt járásban nyolc gyűjtőponton fogadták a jókedvű adakozók dobozba zárt szeretetét. Az akcióhoz bárki csatlakozhatott, mindössze annyit kellett tennie, hogy egy cipősdobozt eljuttat a megadott helyszínek egyikére.

A rendezvény az eddigi évekhez hasonlóan most is egész napos színes programmal várta az odalátogatókat. A délelőtti órákban gyermekprogramoktól volt hangos a város főtere. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezetnek köszönhetően a budapesti Kaláka együttes szórakoztatta a kicsiket, amit nagy öröm és lelkesedés kísért. Ezt követően felnőtt betlehemesek elevenítették fel a kisded Jézus születésének történetét. A rádió télapója idén sem hagyta ajándék nélkül a verssel vagy énekkel készült lurkókat.
A délután folyamán a szabadtéri színpadon egymást váltották az előadók. Fellépett Zelenyák Krisztián, Sztojka Vanessza, a Beregszászi Dixieland Band, a Kokas Banda, az Atasz táncegyüttes, a Halra Bor zenekar, az Almanach együttes, a Beregszászi Művészeti Iskola táncegyüttesei, énekelt Tóth Bettina és az Antal házaspár.
A koncertek között a látogatókat a téren különböző civil sátrak várták. A járókelőket teával és mézeskaláccsal vendégelte meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Református Ifjúsági Gyülekezete és a Kálvin-kollégium. Szeretetkonyhával kedveskedett a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat és a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztálya, akik másfél ezer embert láttak el bográcsgulyással.
Este hat órától a Trinitas Band református keresztyén együttes jótékonysági koncertje zárta az alkalmat, amelyen közreműködött a Hajnalcsillag és az ungvári Sodró együttes is. Az esti koncertnek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom terme adott otthont. A teltházas rendezvénynek társszervezője és védnöke volt a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ). Sipos József, a KRISZ alelnöke elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy csatlakozhattak az akcióhoz, hiszen a KRISZ jövő évi fő témája a cselekvő hit lesz, ezért méltó évzárásnak, s egyben a következő év jó előkészítőjének látja ezt az alkalmat. Összegezve a napot Barta Miklós, a Pulzus Rádió gazdasági igazgatója elmondta, hogy az idei éven csak Beregszászban közel száz közreműködő intézmény, helyi közösségek és vállalkozók, ötven önkéntes, száz fellépő járult hozzá a rendezvény sikeréhez. „Mondhatnám azt is, hogy senki nem tett semmit, de mindenki tette a dolgát, ami telve volt szeretettel, s ettől értelmet kapott ez az egész akció” – fogalmazott Barta Miklós. A koncert további részében Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet lelkésze tartott áhítatot, majd a Trinitas Band adventi műsora következett, amely a várakozás valódi lelkületével töltötte meg a termet, melyről a csillogó szemek, és mosollyal telt arcok, hálaéneket zengő ajkak is tanúskodtak.
A több ezer látogatót vonzó egész napos rendezvényt nemcsak az odalátogatók, hanem a rádióhallgatók is figyelemmel kísérhették a 15 órás élő helyszíni közvetítésen keresztül.
Az alkalom társszervezői a Beregszászi Református Egyházközség, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztálya voltak.
A szervezők elmondása alapján idén ötezernél is több ajándékcsomag kerül a rászoruló gyermekek karácsonyfája alá, amely a Sámuel Alapítvány jóvoltából Kárpátalja árvaházaiba jut majd el.

Váradi