Elosztható, vagy eladható-e a nem privatizált lakás?

2015. január 15., 09:22 , 731. szám

„A nővérem meglehetősen zajos és rendszertelen életet él a barátaival, nem tudunk tőle nyugodtan élni a feleségemmel a közös lakásban. Hamarosan megszületik az első gyermekünk, s felmerült, hogy külön otthonba költözzünk. Szeretnénk megosztozni a lakáson, de az ingatlan nincs privatizálva, ráadásul van egy harmadik nővérünk is, aki ugyan már nem él velünk, de őt nyilván szintén megilleti egy rész az apánk után ránk maradt javakból. Mit tegyünk, miként osszuk el, vagy adjuk el a lakást?”

– Tekintettel arra, hogy a lakás nincs privatizálva, jelen helyzet szerint nem áll módjukban sem elosztani egymás között, sem eladni azt. A lakás privatizációja Ukrajna törvénye Az állami lakásalap privatizációjáról alapján történik. Az állami tulajdonú lakás privatizációját a helyi közigazgatási hivatal meghatalmazott szerve végzi. A szövetkezeti lakások privatizációjához szükség van a helyi önkormányzatnak, vagy annak a szervezetnek a hozzájárulására, amelynek a lakás a kezelésében van.
Az ügyintézés megkezdése előtt célszerű pontosítani a privatizációhoz szükséges dokumentumok listáját közvetlenül annál a hatóságnál, amely a privatizációt végzi. Ezt a feladatot jellemzően a helyileg illetékes járási állami adminisztráció privatizációs osztálya látja el.
Lehetőség van arra, hogy amíg a privatizációs eljárás le nem zajlik, a lakók szerződésben rögzítsék az együttélés szabályait, az egyes helyiségek használatának jogát és rendjét.

hk