Ungvári lakásadó: 4,87 hr/m2

2015. január 17., 23:25

Döntött az ingatlan- és földadó idei mértékéről az Ungvári Városi Tanács január 16-i ülésén – jelentette a mukachevo.net.

A portál emlékeztet, hogy a decemberben módosított Adótörvénykönyv értelmében a lakáscélú ingatlanok közül a lakások 60 négyzetméterig, a családi házak 120 négyzetméterig adómentesek tulajdonosonként. Ez az adókedvezmény minden tulajdonos után jár, vagyis ha például az ingatlant ketten birtokolják, az adómentes alapterület mértéke már 120, illetve 240 négyzetméter. Az adómentes alapterületen felül azonban a megyeszékhely lakóinak idén otthonaik minden négyzetmétere után a minimálbér 0,4 százalékának, vagyis 4,87 hrivnyának megfelelő adót kell majd befizetniük. Az adó mértéke a természetes és jogi személyek esetében egyforma.

Ami a nem lakáscélú ingatlanokat – hoteleket, irodákat, üzleteket stb. – illeti, esetükben a minimálbér 0,2 százaléka (2,43 hrivnya) az adó mértéke négyzetméterenként. Ám ebben az esetben nincs adómentes alapterület, mint a lakáscélú ingatlanoknál, azaz a tulajdonosoknak minden egyes négyzetméter után le kell szurkolniuk az adót. Külön adókulcsot – a minimálbér 2 százaléka – állapítottak meg a kaszinók és játéktermek számára. Ugyanakkor a háztáji gazdasági épületekre, a garázsokra, a nyilvános előadótermekre, a sportolás és oktatás céljait szolgáló épületekre nem vetettek ki ingatlanadót az ungvári városatyák.

Ami a földadót illeti, a megyeszékhely lakói számára annak mértéke idén a földterület normatív felbecsült értékének 1 százalékával lesz egyenlő. A természetes személyek lakáscélú épületeinek, nem jövedelemszerzésre használt parkolóinak, garázsainak, nyaralóinak és kerti házainak telkei, valamint a mezőgazdasági termelés, víz- és erdőgazdálkodás céljaira rendelkezésre bocsátott földterületek, az oktatási, sportolási, kulturális, háztartási, termelési, gazdasági és egyéb célokat szolgáló létesítmények telkei után a normatív felbecsült értékük 0,03 százalékának megfelelő adót kell fizetni.

Ugyanakkor a gazdálkodási objektumok állandó használatában lévő földrészlegekért (az állami és kommunális tulajdon kivételével) a városi tanács döntése nyomán normatív felbecsült értékük 3 százalékának megfelelő adót kell fizetni.

(mukachevo.net/Kárpátalja)