Nem távolítja el az RMDSZ a sepsiszentgyörgyi Székelyföld-molinót

2015. január 28., 16:31 , 733. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezete nem tesz eleget Sebastian Cucu prefektus kérésének, és nem távolítja el a prefektusi hivatallal szemközt kihelyezett Székelyföld-molinót – közölte múlt pénteken az MTI-vel Tamás Sándor, az RMDSZ-szervezet elnöke.

A Kovászna megyei önkormányzat elnöki tisztségét is betöltő politikus elmondta, hogy az RMDSZ fél évre bérbe vette a területet, amelyen a 12 négyzetméteres, székely zászlóra emlékeztető SIC - Terra Siculorum (Székelyföld latinul) feliratú, fémkeretbe foglalt hirdetővászon áll.
,,A saját identitásunkat fejezi ki, nem sért senkit, arra területet béreltünk, és ott hagyjuk, egyelőre fél évig” – jelentette ki a magyar politikus.
A prefektus arra hivatkozva kérte múlt csütörtökön az általa provokatívnak vélt molinó eltávolítását, hogy a helyi románság szombaton a közelben kívánta megünnepelni Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulóját. A kormány megbízottja a rendezvényt szervező civil szervezeteket idézte, amelyek szerint ,,az etnikai alapú területi autonómiát hirdető” molinó szélsőséges, provokatív üzenetet hordoz, és sérti ,,a románok nemzeti méltósághoz való jogát”.
Tamás Sándor az MTI-nek elmondta, hogy nagy tisztelője Alexandru Ioan Cuzának, a román fejedelemségek egyesítőjének, de Székelyföld már akkor is létezett, amikor Románia 156 évvel ezelőtt megalakult.
Az RMDSZ először 2012 novemberében tette ki közszemlére a molinót. Akkor Codrin Munteanu prefektusnak a székely szimbólumokat támadó intézkedései ellen kívánt tiltakozni vele. 2013 márciusában azonban eltávolította, miután Victor Ponta miniszterelnök új prefektust nevezett ki Kovászna megyébe. Az utánfutót, amelyre a molinó vázszerkezetét szerelték, tavaly decemberben vontatta be ismét a prefektusi hivatallal szemközti területre, az ellen tiltakozva, hogy – az azóta leváltott – Marius Popica prefektus a magyar himnusz énekléséért rótt ki bírságot.
Tamás Sándor kijelentette: a molinó mostani kihelyezésével a ,,himnuszénekléshez való jogot” állították vissza. ,,Nem a prefektusokat kell lecserélni, hanem a problémákat kell megoldani. Azt például, hogy ne büntessék ebben az országban a himnuszéneklést, hogy ki lehessen tűzni a helyi, a megyei zászlót vagy akár a székely zászlót” – jelentette ki Tamás Sándor.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)