Pál Lajos a magyar kultúra lovagja

2015. február 1., 19:17 , 734. szám

A kárpátaljai születésű Pál Lajos Európa- és Életfa-díjas népzenészt januárban a magyar kultúra lovagjává avatták. A címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerése céljából 1998. szeptemberében hívta életre. A művészi teljesítmény mellett az irodalmi és a közművelődési teljesítményt is díjazzák.

A magyar kultúra lovagja címre Pál Lajost a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány jelölte. Király Levente Zsolt, az alapítvány kuratóriumának tagja hírportálunkat tájékoztatva elmondta: „Tóthné Szabó Mária, a kuratórium elnöke és jómagam régóta ismerjük személyesen is Pál Lajos tanár urat. A figyelemre méltó, sokoldalú pedagógiai és népművelői tevékenységet alapítványunk és támogatóink határon innen és túl igen nagyra becsülik és értékelik. Méltónak találtuk őt e címre jelölni, mert szakmai tudása, hivatástudata, és önzetlen tenni akarása példaértékű és elismert mind az anyaországban, mind a szórványmagyarság körében. A díj odaítélésében fontos szempont volt, hogy sokoldalú népművelői tevékenységének része a magyar népzene mellett a magyarországi szlovák kisebbség népzenéjének ápolása is.”

A cím adományozására nyílt pályázat útján történik jelölés, melyre társadalmi szervezetek, önkormányzatok és intézmények nyújthatják be jelöléseiket. 2012-től a kuratórium döntését egy 14 ország képviselőiből álló 70 fős tanácsadó testület készíti elő. Pál Lajos a díjat további huszonegy díjazottal együtt kapta, akiket közel kétszázharminc jelölt közül választottak ki.

Pál Lajos a kitüntetés kapcsán így nyilatkozott: „Megható és nagyon megtisztelő ez a díj számomra, hálás vagyok érte, hogy méltónak találtak rá. S azt mondták, hogy egy lovagnak ló is jár, így aztán Varga Sándor FIFA-menedzsertől ajándékba kaptam még egy lovat is Visken a kitüntetés mellé. ”

A Kultúra Lovagja címek átadása évente a magyar kultúra napja gálán történik. A lovaggá ütési ceremónia állandó jelképei a kard, a pajzs és a címer. Az elismeréshez érem lánccal, oklevél és ezüst kitűző jár. Az elismertek nevét bejegyezik a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe. A Kultúra Lovagjainak avatása a Magyar Kultúra Napja országosan jegyzett eseménye.

Váradi Enikő