Tíz hrivnya lehet a kenyér ára májustól

2015. február 4., 20:36

Jaroszlav Krasznopoljszkij, az agrárpolitikai miniszter első helyettese szerint a nemzeti valuta devalvációja miatt már májusban drágulhat az étkezési búza, ami viszont azt eredményezheti, hogy a kenyér ára 10 hrivnyára nő – írja a Novini Zakarpattya.

„Tavaly májusban az étkezési búza ára 2500 hrivnya/tonna volt. Tekintettel a nemzeti valuta kétszeres devalvációjára, a prognosztizálható ár 2015 májusára 4500-5000 hr/t, vagyis a liszt ára eléri a 6–8 ezer hrivnyát tonnánként. Ennek eredményeként a kenyér végső maximális ára: 9-10 hrivnya” – idézi Krasznopoljszkijt a portál az UNIAN hírügynökség nyomán.

A hivatalnok véleménye szerint ez az ár negatív szociális következményekkel járhat. Megnevezett egy sor további kockázati tényezőt is, amelyek áremelkedést idézhetnek elő: az ősziek állapota (a gyenge és ritka vetések aránya 16 százalék), a harci cselekmények, az anyagi-műszaki eszközök drágulása.

Krasznopoljszkij szavai szerint a nemzeti valuta devalvációja tovább fokozza a kiviteli aktivitást. Ezért célszerű keresni „a túlzottan aktív export visszafogásának kompromisszumos és civilizált útjait”.

(transkarpatia.net/Kárpátalja)