Beregszászban informálták a községi képviselőket a mozgósítással kapcsolatban

2015. február 5., 12:04

Február 3-án Beregszászban ülést tartott a járási tanács, a körzeti közigazgatási hatóság, a rendészet és a hadkiegészítő parancsnokság, hogy megbeszéljék a mozgósítással kapcsolatos kérdéseket. Az ülésen jelen voltak a községi képviselők is.

Vaszil Dzerin őrnagy, megbízott parancsnok a mozgósítással és katonai behívók kézbesítésével kapcsolatban megjegyezte: „Ukrajna törvénye előírja, hogy az önkormányzati szerveknek gondoskodniuk kell arról, hogy a katonaköteles polgárokat időben értesítsék, s azok időben megjelenjenek a hadkiegészítő parancsnokságokon. Nem kellenek a falusi tanácsok magyarázkodásai azzal kapcsolatban, hogy valakit nem találtak meg. Jegyzőkönyvekre van szükség, amelyek alapján meghatározzák a büntetés mértékét azok számára, akik megtagadják a bevonulást.”

Mikola Kuricja rendőr alezredes, a Beregszászi Járási Rendőrség parancsnoka is elmondta, hogy a mozgósítással kapcsolatos hibákért egyenlően felelős minden tisztviselő. A rendőrség segít a helyi önkormányzatoknak a behívók kézbesítésében.

Vladiszlav Bratyuk ügyész megjegyezte, hogy nemcsak a büntetőjogi felelősségre vonásra kell gondolnunk, hanem néznünk kell a helyzet erkölcsi oldalát is, hiszen le kell cserélni azokat a katonáinkat, akik terrorellenes zónában vannak hónapok óta.

Kincs Gábor, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció elnöke hozzátette, hogy a lakosságot megfelelően kell tájékoztatni a mozgósítással kapcsolatban, valamint önkénteseket kell keresni, akik vállalják a katonai szolgálatot. „Mivel a mozgósítás 210 napig tart, ez nem egynapos feladat, ezért törekednünk kell a kötelezettségeink teljesítésére” – mondta.

(mukachevo.net/VV)