Ha támad az influenza

2015. február 17., 17:26 , 736. szám

Európa nyugati felén és több, Ukrajnával szomszédos országban is kiterjedt influenzajárvány van – derül ki a különböző járványügyi jelentésekből. Vidékünkön ugyan még nem beszélhetünk kiterjedt járványról, de az utóbbi két hét során lényegesen megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Emiatt nincs tanítás Ungvár, Csap, Munkács, Beregszász, Nagyberezna iskoláiban, illetve a Munkácsi és Ungvári járás legtöbb tanintézményében is szünetel az oktatás.

Milyó Erika zápszonyi családorvostól a betegség legfőbb tüneteiről, a megelőzésről, illetve az influenza kezeléséről érdeklődtünk.
– Az elmúlt napokban influenzaszerű tünetekkel hozzám forduló betegeknél a magas láz, fejfájás, levertség, izom- és végtagfájdalom, torokfájás szinte mindenkinél jelen van, de már a betegség kezdetén igen sokan panaszkodnak száraz, hurutos köhögésre, amely normál esetben csak két-három nap után szokott jelentkezni – kezdi a doktornő. – A betegek többsége egyébként a 4–15 év közötti gyerekek közül kerül ki, de igen sok a fiatal felnőtt is, aki hasonló tünetekre panaszkodik. Mindenképpen azt javasolnám, hogy ilyen panaszokkal célszerű otthon maradni, nem látogatni a közösségeket, fontos a pihenés, megfelelő lázcsillapítás, bőséges folyadékbevitel, zöldség-, gyümölcs-, illetve vitaminok fogyasztása.
Ha a tünetek két-három nap után sem csillapodnak, az esetleges szövődmények kialakulásának elkerülése végett mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni.
Ami a megelőzést illeti, így, február második felében már meggondolandó az egyébként leghatékonyabbnak számító védőoltás beadatása, hiszen a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges, és nagyjából akkorára már remélhetőleg túl leszünk a járványos esetek zömén. Fontos a napi rendszerességgel történő testmozgás, séta, szellőztetés, a beteg emberek kerülése, és persze a személyes higénia betartása.

(tamási)