A magas vérnyomás

2015. február 24., 17:49 , 737. szám

Szeretnék többet megtudni a magas vérnyomásról, tüneteiről, és ha már kialakult, a kezeléséről – telefonált be szerkesztőségünkbe egy eszenyi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Szabó Miklós válaszol.

– A magas vérnyomás egy olyan kóros állapot, amikor a nagyvérkörben uralkodó verőeres nyomás értékei magasabbak, mint amilyeneknek az adott egyén korának megfelelőeknek kellene lenniük – indítja beszélgetésünket az orvos. – A magas vérnyomás különböző betegségek tünete is lehet, mint például az idült vagy a heveny vesegyulladásé, a belső elválasztású mirigyek kóros működése stb. Ezekben az esetekben azonban a megbetegedések más jellegzetes tünetei is jelentkeznek. A magas vérnyomásról tudnunk kell, hogy nem állandóan, hanem csak időnként magas, így vérnyomás-ingadozásokról beszélhetünk. Kisebb-nagyobb izgalom, szellemi vagy fizikai megterhelés hatására hirtelen megugrik a vérnyomás, nyugalmi állapotban, pihenés alatt ismét normális szintre esik vissza. Később azonban már nyugalmi állapotban is magas szinten marad. A beteg panaszai eleinte csak vérnyomás-emelkedés alkalmával jelentkeznek, később azonban állandósulnak.

– A vérnyomás magas szintje mellett milyen szimptómák jelzik még a magas vérnyomás betegség kialakulását, s milyen szövődményekkel jár a kór?

– A legfontosabb panaszok: gyakori tarkótájéki fejfájás, ingerlékenység, idegesség, enyhe szédülés. Ha a magas vérnyomás hosszabb ideig áll fenn, a szívet is megterheli. A szív megnagyobbodik, elsősorban a bal szívkamra tágul ki, majd bizonyos idő múltán megjelennek a szívelégtelenség tünetei: fulladás érzése fizikai megterhelés után, gyakran jelentkező heves szívdobogás, légszomj, tompa fájás a mellkasban.
A magas vérnyomásról tudnunk kell még, hogy hatására elmeszesednek az erek, a kemény, rugalmatlan erek pedig könnyen megrepedhetnek, és vérzések következnek be. A legveszélyesebbek az agy területén jelennek meg, és a beteg agyvérzést kap.

– Mit kell tudnunk a magas vérnyomás kezeléséről?

– A betegséget ma még nem lehet teljesen megszüntetni, de megfelelő kezeléssel sokat segíthetünk a betegnek. Az utóbbi 15-20 évben az orvostudomány nagy sikereket ért el a kezelés terén. A megfelelő terápiával a vérnyomás alacsonyabb szinten tartható, s nemcsak a páciens panaszai csökkennek, hanem a szövődmények is könnyebben elkerülhetőkké válnak, különösen, ha a gyógyszeres kezelést az életmód megfelelő megváltoztatása is kíséri. Ha a betegnek egy-két napig magas vérnyomása van, feltétlenül forduljon a családorvosához vagy a legközelebbi kórház kardiológusához, hogy beállítsák a megfelelő vérnyomást. Javasolt a hosszú hatású, prolongált gyógyszerek felírása, melyek hatása 23-24 óráig tart, és minden nap csak egy darab orvosságot kell bevenni. A gyógyszert állandóan szedni kell, akkor is, ha a vérnyomás normális mutatók között mozog. Ne kísérletezzünk magunkkal, mert ennek komoly következményei lehetnek. Ha pedig nem kezdjük idejében kezeltetni a magas vérnyomást, a szövődmények is nehezebben gyógyíthatók. Ami pedig az életmódbeli változtatásokat illeti, a magas vérnyomásban szenvedőknek csökkenteni kell a sóbevitelt, az erősen fűszeres ételek fogyasztását, kerüljék a konfliktushelyzeteket, a szeszes italokat, és ne dohányozzanak (s általában véve is minden embernek kerülni kell a dohányzást).

Lajos Mihály