Miként legyen a kutyánk érzelmileg kiegyensúlyozott?

2015. március 10., 20:47 , 739. szám

Hallottam, hogy a kutyának gazdag érzelemvilága van: tud örülni és szomorkodni, lehet boldog vagy éppen gyászolhat. Most akarok venni egy kutyát, és érdekel, mit tegyek azért, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen? – kérdi levelében egy beregszászi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Varga Béla, a Jánosi Körzeti Állatorvosi Rendelő állatorvosa válaszol.

– Először is leszögezném, hogy a kutya társas lény, őse, a farkas falkában élt s él, így a kutyánknak is kezdettől fogva tisztában kell lenni a helyzetével, tudnia kell, hogy a gazdija a „falkavezér”, neki van alárendelve. Meg kell tanítani arra, hogy a gazdi parancsait kövesse, azokra hallgasson. Mivel – mint mondtam – társas lény, lehetőség szerint biztosítanunk kell számára, hogy más kutyákkal is játszadozzon, s természetesen a gazdi se hanyagolja el, foglalkozzon vele. Az étkezés pedig legyen lehetőleg mindennap azonos időben, szokjon a kutya napirendhez. A gazdi biztosítson számára megfelelő mozgásteret, és azt, hogy ne egy lebetonozott udvaron éljen, hanem földes rész is legyen a területén, tudjon hol ásni, kaparni, mivel benne van az ásás, a kaparás ösztöne, ne koptassa le a karmait a betonon. Faluhelyen az sem gond, ha kiengedjük egy időre az udvarról, s szaladgálhat egy jót.

– Mi a véleménye a kutya megláncolásáról, illetve miként lehet lakásban tartani kutyát, s úgy is kielégíteni a mozgásigényét?

– A kutya számára nem jó, ha láncon tartják, mert beszűkítik a mozgásterét, s ezzel agresszívebbé, vadabbá teszik. S ha mindenképpen láncon akarják tartani, akkor legalább éjszakára vegyék le a láncról, hogy szabadon szaladgálhasson a portán. Ha pedig lakásban tartják, naponta kétszer, reggel és este vigyék le sétáltatni, legalább egy órára, vagy ha nincs mód a reggeli sétáltatásra, legalább délután, estefelé sétáltassák meg.

– A kutya nagyon át tudja érezni a gazdija halálát. Miként lehet átvezetni a gyászon?

– Az új gazdi ne vigye el azonnal a portáról, melyet megszokott, hanem fokozatosan, egy-két hónap alatt szoktassa az új helyéhez, de akkor se készítsen számára új kutyaházat, hanem maradhasson a régi, megszokott kutyaházában.

– Miből veheti észre a gazdi, hogy a kutyája boldog vagy szomorú?

– Ha a kutya boldog, akkor a gazdi hazajövetelekor elé szalad, nyalogatja a kezét, csóválja a farkát, kedveskedik, hízeleg. A bánatos kutya ellenben ezeket a tevékenységeket nem végzi, sőt étvágytalanná is válik.

Lajos Mihály