Újabb Janukovics-párti politikus lett öngyilkos

2015. március 11., 07:42

Rövid időn belül újabb volt parlamenti képviselő lett öngyilkos Ukrajnában, aki a Moszkvába menekült exállamfő, Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártja színeiben politizált korábban.

A rendőrség kedden erősítette meg, hogy Sztanyiszlav Melnik volt parlamenti képviselő öngyilkosságot követett el a Kijev megyei Ukrajinka településen lévő otthonában. A hatóságok előző este kaptak értesítést róla, hogy a férfit holtan találták. A helyszínelők megtalálták a nevére bejelentett vadászpuskáját és egy búcsúlevelet, amelyben „mindenkitől” bocsánatot kért.

A hatóságok a fegyvert lefoglalták, a búcsúlevelet szakértői elemzésnek vetik alá.

Az 53 éves politikus 2006–2012 között volt parlamenti képviselő, a Régiók Pártja frakciójának tagja. Előtte hat éven át egy donyecki sörgyárat, majd a Ljuksz vállalatot vezette. 2002–2006 között a donyecki városi tanács képviselője volt.

Tíz nappal korábban, február 28-ára virradóra Mihajlo Csecsetov, a Régiók Pártjának frakcióvezető-helyettese végzett magával úgy, hogy kiugrott 17. emeleti kijevi lakásának ablakából. A hatóságok nem találtak idegenkezűségre utaló jelet, ezért a halálesetet öngyilkosságnak minősítették.

Az ukrán sajtóban eközben sorra jelennek meg olyan vélemények, amelyek szerint fenyegetéssel vagy kényszerítéssel vették rá az egykor befolyásos volt képviselőt az öngyilkosságra. Ihor Kolomojszkij dnyipropetrovszki kormányzó a napokban beszélt arról, hogy szerinte privatizációs visszaélésekkel összefüggésben hajszolták öngyilkosságba Csecsetovot, aki évekkel korábban az állami vagyonkezelő alap vezetője volt. Ugyancsak így tettek az alap egy másik korábbi vezetőjével, Valentyina Szemenyuk-Szamszonenkóval, őt tavaly augusztusban találták holtan Kijev környéki otthonában. Csecsetov egykori frakciótársa, Tarasz Csornovil szintén úgy vélekedett, hogy lelki nyomást gyakoroltak a politikusra. Azt azonban egyikük sem árulta el, milyen köröket gyanúsít azzal, hogy öngyilkosságba hajszolták Csecsetovot.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)