Az ukrán hadsereg veszteségeinek kb. 70 %-át a haditechnika terén Izvarinénél, Ilovajszknál és Debalcevénél szenvedte el

2015. március 14., 18:17

A vezérkar inkompetensen és pazarlóan bánik a haditechnikával, amely Ukrajna számára pótolhatatlan forrásnak számít – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A portál vezérkari forrásokból úgy tudja, hogy a páncélozott járművek tekintetében a veszteségek 65 százalékát, a tüzérségnél a 70 százalékát az Izvarine, Ilovajszk és Debalceve alatti katlanokban szenvedték el az Ukrán Fegyveres Erők – közölte a zn.ua számára írt elemzésében Jurij Butuszov újságíró és katonai szakértő.

A Debalcevéért vívott ütközetben a szakértő adatai szerint az ukrán erők veszteségei összesen 127 páncélozott járművet tettek ki. Ennek oka, hogy a vezérkar nem vette figyelembe a járművek műszaki állapotát, s nem gondoskodott szervizről és alkatrészekről – írja Butuszov.

A „szervezett visszavonulás” során a haditechnikai veszteségek 70 százalékát az egyszerűen hátrahagyott páncélozott járművek jelentették, melyeket a saját csapataink voltak kénytelenek megsemmisíteni, használhatatlanná tenni, vagy használható állapotban hátrahagyni az ellenségnek – állítja a cikk.

(zn.ua/Kárpátalja)