Az oroszországi polgárok 65 százaléka szimpatizál a DNR és az LNR zsoldosaival, a negyedük kitüntetné őket

2015. március 22., 09:29

A büntetés alkalmazását az oroszországi zsoldosokkal szemben csak a megkérdezettek 5 százaléka tartja célszerűnek – írja az UNIAN hírügynökség.

Az oroszországi polgárok többsége pozitívan viszonyul azokhoz az úgynevezett „önkéntesekhez”, akik beléptek a DNR és az LNR terrorista szervezetek soraiba – közölte a hírügynökség az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCVGD) felmérése alapján.

A felmérés adatai szerint az oroszországiak 7 százaléka rendelkezik olyan ismerőssel, aki fegyveresként harcolni indult az ukrajnai Donbászra, miközben 90 százalékuk arról számolt be, hogy hozzátartozóik között nincs ilyen ember.

Az Oroszországi Föderáció polgárainak többsége – 65 százaléka – pozitívan viszonyul azokhoz a polgártársaihoz, akik beléptek a Donbász terrorista szervezeteibe, a 22 százalékuk viszont negatívan viszonyul hozzájuk (a Vlagyimir Putyin orosz elnök tevékenységét nem támogatók körében az utóbbiak aránya 40 százalék, a moszkvaiak és péterváriak között 33 százalék).

A megkérdezettek egyharmadának (33%) meggyőződése: azok többsége, aki a Donbászra utazott harcolni a fegyveresekhez, idealista, aki hiszi, hogy „igazságos háborúban” harcol. A megkérdezettek negyede (28%) úgy hiszi, hogy döntően „Oroszország érdekeinek védelmezői” mentek oda. További 16 százalék véleménye szerint viszont ezek az emberek inkább zsoldosok. Mások kalandoroknak (5%), banditáknak (3%), vagy egyszerűen kitaszított embereknek (4%) nevezik őket.

Rokonuk vagy barátjuk döntését, hogy a Donbászra megy harcolni, az oroszországiak egy része (45%) pozitívan fogadná, más része ellenkezőleg – negatívan (45%). Inkább pozitívan fogadnák ezt a hírt elsősorban a férfiak (55%) és az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának tagjai (53%).

Arra a kérdésre, szükséges-e tennie valamit az oroszországi hatalomnak azokkal a polgárokkal szemben, akik a terrorista szervezetekben harcoltak a Donbászon, a megkérdezettek több mint a fele (57%) elutasítóan válaszolt. Minden negyedik (26%) személy azt javasolja, hogy tüntessék ki őket, s leggyakrabban a parlamenten kívüli pártok (35%), az LDPR (33%) hívei, valamint a falusi lakosok (33%) beszélnek erről. Csupán a megkérdezettek 5 százaléka tartaná célszerűnek, ha bizonyos büntető intézkedéseket alkalmaznának az oroszországi zsoldosokkal szemben.

A VCVGD országos felmérését 2015. március 7-8-án végezték. Ennek során 1600 személyt kérdeztek meg 132 településen Oroszország 46 megyéjében, vidékén és köztársaságában. A statisztikai hibahatár nem haladja meg a 3,5 százalékot.

(unian.ua/Kárpátalja)