A lóinfluenza

2015. március 24., 17:59 , 741. szám

A lovam pár nappal ezelőtt bágyadt lett, előbb enyhén köhögött, de most már erősebb, száraz köhögése van, és alig akar enni. Emellett könnyezik is. Mit történt vele, s meg lehet-e még gyógyítani? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy verbőci gazda. Kérdéseit dr. Cseh Lászlóhoz, a Beregszászi Járási Állatorvosi Központ állatorvosához továbbítottuk.

– Valószínűleg lóinfluenzával állunk szemben – indítja beszélgetésünket a szakember. – Ez a kór a lovak cseppfertőzéssel terjedő, akut vírusos légúti megbetegedése, mely az év bármelyik szakában előfordulhat, de az őszi–téli, illetve a téli–tavaszi időszakban a leggyakoribb.

– Melyek a betegség tünetei?

– A megfertőződést követő 1–6 napos lappangási időszak után az állat levertté válik, nyálkahártyái megpirosodnak, a torok melletti nyirokcsomók megduzzadnak, és megjelenik a könnyű, felszínes köhögés. Később akár 40 Celsius-fokosra is felszökhet a láz (a ló normális testhőmérséklete 37,5–38,5 Celsius-fok), az 1–4 napig tartó lázas állapotot követően pedig megjelenik a mélyről jövő, száraz köhögés, s leromlik az állat étvágya. Ezek a tünetek az adott ló állapotától és tartási körülményeitől függően erősebbek vagy gyengébbek lehetnek.

– Milyen kezelésben részesítik a beteg állatot, és hogyan lehet megelőzni a kór kialakulását?

– A vírusokat elpusztító gyógyszer nem áll a rendelkezésünkre, csak a szervezet legyengülése miatt esetleg fellépő másodlagos bakteriális fertőzések ellen adhatunk antibiotikumokat, emellett pedig vitaminkúrában részesítjük a lovat, hogy erősítsük a szervezetét, az immunrendszerét, s az utóbbi jobb esélyekkel vehesse fel a harcot a vírusok ellen. Ha pedig a tartási körülmények nem megfelelőek, javítani kell azokat. A gazdák ügyeljenek arra, hogy lovaik istállói ne legyenek huzatosak, a széna, a szalma ne legyen poros, fordítsanak figyelmet arra, hogy száraz helyen tartsák az állataikat, és gyakran takarítsák ki az istállókat. Vakcina is van a betegség ellen, évente egyszer be lehet oltatni a lovakat egy kombinált, az influenza és a tetanusz ellen egyaránt védelmet nyújtó oltóanyaggal.

Lajos Mihály