Színvonalas rendezvények, növekvő tagság

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének közgyűlése

2015. március 24., 20:43 , 741. szám

A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének közgyűlésére idén is Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Fogyasztási Szövetkezetek Házának nagytermében került sor, ahol jelen volt Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja, dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke és Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) elnök asszonya is.

A közgyűlés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek meg az elmúlt évben elhunyt Gönczy Sándorról, az eszenyi alapszervezet korábbi elnökéről, a Szövetség alapító tagjáról, valamint az elmúlt időszakban elhunyt tagtársakról és az ATO területén elesettekről. Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke bejelentette, hogy a küldöttek 90 százaléka megjelent, tehát a közgyűlés határozatképes. Majd az elmúlt évet értékelő elnöki beszámolójában a 30 alapszervezet közgyűlésein tapasztaltakról beszélt. Bemutatta a pallói alapszervezet új elnökét, Kerek Margitot, és bejelentette, hogy a középszintű szervezet Csapon rendezvénytermet vásárolt. Elhangzott, hogy az Ungvári járásban jelentősen nőtt a Szövetség taglétszáma, csak a csapi alapszervezet több mint 200 új tagot vett fel az elmúlt évben. A 30 alapszervezetnek összesen 10605 tagja van, ami 141-gyel több, mint tavaly. A csapi lett a középszintű szervezet legnagyobb alapszervezete 1540 taggal, őket követi Ungvár 1486 taggal és Nagydobrony 1446 taggal. Az elnök asszony részletesen beszámolt az alapszervezetek rendezvényeiről, diagramok segítségével érzékeltetve az alapszervezetek aktivitását. Az Ungvári járásban 14 teleház működik. 11 magyar község számára készítetett kétnyelvű falunévtáblát a Szövetség. Balogh Lívia elmondta, hogy az idén is folytatódik a Keleti Partnerség program, és kivetítette a felújítandó közintézmények névsorát. Ismertette a középszintű szervezet által az idei évre tervezett rendezvények, táborok, kirándulások és meghívott előadók listáját.
Andrejcsák-Tóth Anetta, a szervezet ellenőrző bizottságának elnöke részletesen beszámolt a középszintű szervezet pénzügyi helyzetéről, majd Medve Andrea, a fegyelmi bizottság elnöke bejelentette, hogy az elmúlt év folyamán fegyelmi ügy az ungvári járási szervezetben nem volt.
Szallár Sándor, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének alelnöke, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője a hattagú frakció munkájáról számolt be a tagságnak. Sikerként értékelte, hogy ismét a KMKSZ adja a tanács elnökhelyettesét, illetve azt, hogy a 35 százalékban magyarok által lakott Ungvári járásban egyenlően részesülnek a fejlesztésre szánt forrásokból a magyarok által lakott falvak is.
Őrhidi László alelnök, egyben a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke az alapítvány munkájáról és eredményeiről számolt be. Működtetnek egy falugazdász hálózatot, amely felvállalta a szaktanácsadást és gazdatanfolyamokat szervez. Az Élő példa program keretében előremutató, innovatív módszereket és megoldásokat mutatnak be a gazdáknak, olyanokat, amelyek kárpátaljai gazdák számára is megvalósíthatóak. Az Első lépés program keretében induló családi gazdaságokat 2,5 ezer dolláros mikrohitellel támogatnak, eddig 62 induló családi gazdaságot segítettek ennek a programnak a keretében. Őrhidi László beszélt az alapítvány által kidolgozott földbérleti programról, és az Otthon melege programjukról, amelyek egyelőre még a kezdeti lépéseknél tartanak. Az anyaország támogatásnak köszönhetően a KMPSZ-szel közösen beindítják a mezőgazdasági szakképzést a Rákóczi-főiskola szakképző intézetének bázisán.
A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének 30 alapszervezete hat kiskörzetre oszlik, melyeket körzetvezetők irányítanak. Ők is – név szerint: Mackó István, Orosz Kálmán, Andrejcsák-Tóth Anetta, Györke Róbert, Tarics Zoltán, Őrhidi László – beszámoltak a körzetükben folyó munkáról.
A közgyűlés megfelelőnek minősítette a középszintű szervezet elmúlt évi munkáját, majd Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő szólt a jelenlévőkhöz, megköszönve az ungvári járási szervezet tagjainak munkáját, amit kifejtettek a járás és a magyar közösség javára. Brenzovics László a Szövetség elmúlt évi sikerei között említette, hogy az Európai Parlamentbe és az ukrán parlamentbe is sikerült képviselőt juttatni, és több járásban is vezető pozíciókat töltenek be a KMKSZ képviselői. A Szövetség tavaly megválasztott titkárai megfelelően ellátják a feladatukat. A Keleti Partnerség programjának keretében hetven középületet sikerült felújítani, számos színvonalas rendezvényt szervezett és bonyolított le a Szövetség. Magyar és ukrán nyelvű újságot is kiadnak. A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványon keresztül több tízezer ember kapott valamiféle juttatást, intéződtek el az ügyei. A KMKSZ továbbra is számíthatott az anyaország támogatására, és meg is kapta azt. Több fontos anyaországi politikus is ellátogatott Kárpátaljára: miniszterelnök, külügyminiszter, miniszterek, államtitkárok, ez azt mutatja, hogy Magyarország odafigyel ránk. Azonban ezeket az eredményeket, sikereket leértékeli az a rendkívül nehéz gazdasági és háborús helyzet, ami Ukrajnában jelenleg van – jelentette ki Brenzovics László, hangsúlyozva: – Az emberek félnek a jövőtől, és ennek a jövőnek a befolyásolása sajnálatos módon nem igazán van a mi kezünkben, sőt, még az ország jelenlegi vezetőinek a kezében sincs teljes mértékben. Ők sem tudják igazából befolyásolni az Ukrajnában jelenleg zajló eseményeket. A KMKSZ elnöke rámutatott: „Külföldi hitelek nélkül az ország gazdasági egyensúlya már nem tartható fenn, ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap által kínált hitelrendszer és reformprogram soha, sehol sikeres beavatkozásokat még nem eredményezett. Ukrajna fokozatosan egy olyan adósságcsapdába került, amelyből rendkívül nehéz lesz a kiút.” A KMKSZ elnöke szerint ebben a nehéz helyzetben a kárpátaljai magyarságnak továbbra is meg kell őriznie szervezettségét, és olyan politikát kell folytatnia, hogy a saját intézményeivel együtt túl tudja élni ezt a nehéz időszakot.
Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnök asszonya megemlítette a KMKSZ-szel közösen szervezett sikeres programokat, például a táncházakat. Elmondta, hogy az elmúlt három évben a népfőiskola a Kárpát-medencében a hungarikummozgalom zászlóshajójává vált. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága is elismerte a KNE munkáját azzal, hogy az elmúlt napokban nemzeti jelentőségű intézménnyé nyilvánította.
Őrhidi László a Kárpátaljai Népfőiskola Egyesület elnökét arra kérte, hogy a működjenek együtt a kárpátaljai őshonos gyümölcsfajták felkutatásában és megőrzésében.
A közgyűlés a Szózat eléneklésével ért véget.

Badó Zsolt