Légcsőférgesség

2015. április 7., 18:37 , 743. szám

Több négyhetes csirkém tátott csőrrel lélegzik, miközben sípoló hangot hallatnak. Étvágytalanok, nem esznek, kezdenek fogyni, és mozgás helyett csak gubbasztanak. Miben betegedhettek meg, és miként lehet őket meggyógyítani? – érdeklődött szerkesztőségünkben egy nevevetlenfalui baromfitenyésztő. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Legeza Attila, a Munkácsi Agráripari College sebészeti osztályának vezetője válaszol.

– Lehetséges, hogy légcsőférgességgel állunk szemben – fejti ki a szakember. – Csirkenevelő gazdaságokban, illetve brojlertelepeken, fácán- és fürjtenyészetekben észrevehetünk egy kellemetlen jelenséget, amikor a 3–4 hetes madarak (csirke, pulyka, fácán) állományában alkalmilag tömeges elhullás jelentkezik, és az állatorvosi vizsgálatok fonálférges  parazitás betegséget mutatnak ki. A parazita életmódot folytató fonálférgek madarak esetében az emésztőcsatornában és a légcsőben találhatók.  Ezek képviselője a légcsőféreg, latin nyelven Syngamus trachea.  A volierben nevelt fácánok és foglyok között, különösen fiatalabb korban, megbetegedést és számottevő elhullást okoz. Szezonális jellegű, mert jelentkezése a csapadékos időjárás utáni földigiliszta-aktivitással függ össze. . A nőstény 15–30 mm, a hím 2–6 mm hosszú. A madarakból a bélsárral – ritkán a köhögéssel – külvilágra jutó petékből a fejlődési ciklus után kialakuló fertőzőképes lárva a másik madárba jutva további ciklus után ivarérett lesz, és újból petét termel. Amennyiben a fertőzőképes lárvát köztigazda (csiga vagy földigiliszta) veszi fel, a fertőzőképességét megtartva betokozódik, és akár 4 évig is a köztigazdában tartózkodik. Az esős időszakban nagy tömegben felszínre jutó földigiliszták felvétele után alakul ki a madarakban az ivarérett féregpár. A madarak a fertőzőképes lárva felvétele után 14–16 napon belül már petéket ürítenek.

– Melyek a betegség tünetei?

– A megbetegedés leggyakrabban a röpdékben tartott fácán- és fogolycsibék között, csirkenevelő gazdaságokban, illetve brojlertelepeken jelentkezik, 3–4 hetes korban. A fertőződött madarakban 2-3 féregpár is súlyos légzési nehézséget okoz. A madarak tátott csőrrel lélegeznek sípoló, szörtyögő hang kíséretében. A látható nyálkahártyák vértelenek, sápadtak. Étvágytalanság, gubbasztás, esetenként lesoványodás figyelhető meg, amit nemritkán elhullás követ. A légcsőférgek kifejlett fácánokban és tyúkokban is megtalálhatók, és erős fertőződés esetén fulladást is okozhatnak. A parazitát csak elhullott, illetve vértelenített szárnyasok felnyitása útján lehet megvizsgálni, a légcső figyelmes szemrevételezésekor láthatók a paraziták, illetve laboratóriumi ürülékvizsgálattal találhatók meg a paraziták lárvái, illetve tojásai.

– Hogyan lehet megszüntetni a kórt, illetve megelőzni a betegség megjelenését?

– A betegség homokos területeken ritkán fordul elő. A volier helyének gyakori változtatásával, a talaj cseréjével, feltöltésével, a növényvédelemben használatos talajfertőtlenítők alkalmazásával a paraziták feldúsulását megakadályozhatjuk.
A légcsőférgesség jelentkezésekor Mebenvet granulátumot (100g testtömegre 0,04g) adagolunk egy héten át. Jó eredményt ad 0,015 g/kg PANAKUR féregtelenítő adagolása is. Abban az esetben, ha tenyésztésre vásárolt szárnyasokkal van dolgunk, a légcsőbe jódos oldatot fecskendezhetünk. Ennek összetétele: 1 gram kristályos jód, 1,5 gram kálium-jodid, 2 liter kétszer átfőzött víz.
A kifejlett madarakat, ha megfertőződtek, a tojatási ciklus előtt kell gyógykezelni, mert egyes készítmények a tojásban korai embrióelhalást okozhatnak. Fontos a fiatalabb madarakat az idősebb, valamint a más fajú madaraktól távol tartani, és ne adjunk nekik földigilisztát.
Minden betegséggyanús esetet ajánlatos bejelenteni a körzeti állatorvosnál, és mielőtt elkezdjük állataink kezelését, feltétlenül kérjük ki az orvos tanácsát a megfelelő gyógymód megválasztásához.

Legeza Attila,
a Munkácsi Agráripari College sebészeti szakosztályának vezetője