Több mint 300 katona tűnt el nyomtalanul az ATO-ban

2015. április 9., 18:41

A terrorellenes művelet (ATO) térségében nyomtalanul eltűnt ukrán katonák száma meghaladja a háromszázat – közölte a LIGABizneszInform portállal Andrij Liszenko, az ATO vezérkarának szóvivője.

„Kimondottan katonából tűnt el több mint 300. Pontos adattal nem rendelkezünk. Ők a nyomtalanul eltűntek, nem a fogságba esettek, mivel a foglyokat nem tekintik nyomtalanul eltűnteknek” – közölte Liszenko.

Korábban a 112 Ukrajinának adott interjúban Szerhij Hrabszkij katonai szakértő kijelentette, hogy az „LNR” és a „DNR” fegyvereseinek nem engedelmeskedő banditák a Donbászon továbbadják az ukrán foglyokat, többek között a Kaukázusba.

„Vannak ott más szereplők is, akik amolyan cserealapként tartanak embereket, amit „állatkertnek” neveznek. Kozákok, csecsenek, nem ellenőrzött és bűnöző elemek is érintettek ebben. Nem tudjuk, hány honfitársunkat adták el a Kaukázusba rabságba. Mintegy száz, a Kaukázusban tartózkodó emberről beszélhetünk jelenleg. Ők nyomtalanul eltűntnek számítanak” – mondta.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet: április elején az SZBU közölte, hogy megközelítőleg két és félezer ukrán katona szabadult ki a hadifogságból.

(liga.net/pravda.com.ua/Kárpátalja)