Minisztériumi hivatalnok: kevesebbet kellene inni és dohányozni, hogy több jusson a közüzemi díjakra?

2015. április 15., 19:31

Az ukrán polgárok lényegesen többet költenek szeszesitalra és cigarettára, mint a közüzemi díjak törlesztésére. Az Ukrajinszka Pravda és az Ukrinform szerint ezt Natalija Hocjanyivszka, a Regionális Fejlesztési, Építési és Lakásgazdálkodási Minisztérium tisztviselője jelentette ki szerdán egy kijevi kerekasztal-beszélgetésen.

„Elővettem a kilenc hónapi statisztikai adatokat arról, mennyit költ a lakosság szeszesitalra, sörre és dohányárura. Tisztelt hölgyeim és uraim, 43 milliárd hrivnyát ittunk és füstöltünk el, a kommunális szolgáltatásokért viszont 36 milliárdot fizettünk. És akkor még azt mondjuk, hogy megalapozottan nem fizetünk a kommunális szolgáltatásokért” – jelezte Hocjanyivszka.

A hivatalnok szavai szerint a lakosság 2014-ben bevallott jövedelmei összesen 811 milliárd hrivnyát tettek ki.

„Ha ezt összevetjük a felszámított szolgáltatások értékével, ami 39,5 milliárd, ez csak a jövedelmek 4,9 százalékát tette ki – közölte Hocjanyivszka.

Azt is elmondta, hogy jelentős szakadék tátong a lakosság hivatalosan bevallott és tényleges jövedelmei között. Példaként említette, hogy a 811 milliárdnyi bevallott jövedelem mellett a lakosság csupán a kiskereskedelemben 903 milliárd hrivnyát költött.

A portál emlékeztet, hogy a kormány tervei szerint több szakaszban emelik a földgáz, a villamos energia lakossági árát, illetve a víz- és a csatornadíjat.

(ukrinform.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)